Volkswagen pre spor so subdodávateľmi obmedzuje výrobu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volkswagen
Volkswagen doposiaľ uviedol, že v súvislosti s emisným škandálom prejde opravou celosvetovo 11 miliónov vozidiel. Foto: ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 22. augusta (WebNoviny.sk) – Približne 27 700 zamestnancov Volkswagenu v šiestich závodoch v Nemecku musí mať skrátený pracovný čas v dôsledku právneho sporu medzi automobilkou a dvomi jej subdodávateľmi. Spoločnosť o tom informovala v pondelok. Volkswagen ešte minulý týždeň uviedol, že bude musieť prerušiť výrobu Golfov a Passatov v závodoch Wolfsburg a Emden na zhruba týždeň, pretože od subdodávateľov nedostáva dielce. V pondelok VW uviedol, že výroba bola prerušená v šiestich závodoch.

„Hoci okresný súd v Braunschweigu vydal príkazy zaväzujúce subdodávateľov obnoviť dodávky, subdodávatelia si zatiaľ nesplnili svoje záväzky. Volkswagen pokračuje v snahe o dosiahnutie dohody so subdodávateľmi. Vzhľadom na to, že ďalší vývoj je nepredvídateľný, Volkswagen, pokiaľ ide o skrátenie pracovného času, uskutočňuje kroky na predĺženie rôznych opatrení v oblasti flexibility,“ uviedla firma. Od štvrtka je skrátený pracovný čas v závode Emden, od pondelka sa skracuje aj v závodoch Wolfsburg, Zwickau a Braunschweig.

Automobilka predpokladá, že od 24. augusta na niekoľko dní obmedzí výrobu v Salzgitteri a od 25. augusta v Kasseli. Minister hospodárstva Dolného Saska Olaf Lies, ktorý je členom dozornej rady Volkswagenu, v pondelok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk zúčastnené strany vyzval, aby právny spor nepredlžovali.

Podľa portálu thelocal.de pozadie sporu medzi Volkswagenom a jeho subdodávateľmi, firmami Car Trim a ES Automobilguss, je úplne nejasné, pričom obe strany odmietajú komentovať, prečo sa dielce nedodávajú. Firma ES Automobilguss sa podľa portálu proti rozhodnutiu súdu dodávať dielce odvolala, ale zatiaľ musí príkaz plniť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen