Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vino
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Thinkstockphotos.com

Európska komisia predstavila nové pravidlá registrácie kvality vína v EÚ, proces sa zjednoduší

BRATISLAVA 31. júla (WebNoviny.sk) – Dve nové európske nariadenia zjednodušia proces identifikácie vín známy ako „zemepisné označenia“ (ZO).

Postupy pre registráciu, zmenu a doplnenie ZO budú odteraz zjednodušené a zosúladené s ostatnými potravinárskymi sektormi EÚ, zatiaľ čo zodpovednosti týkajúce sa zmien špecifikácie výrobkov budú objasnené buď na národnej, alebo na európskej úrovni. Informovala o tom Európska komisia (EK) v tlačovej správe.

Proces sa zmení na šesťmesačný

Registrácia kvalitného vína sa podľa EK uľahčí vďaka zjednodušeniu opisu geografického prepojenia požadovaného v žiadosti. Predtým museli žiadatelia uviesť podrobnosti o zemepisnej oblasti, o vlastnostiach výrobku vzhľadom ku geografickému prostrediu a podrobnosti o príčinnej interakcii medzi týmito dvoma oblasťami. S novými pravidlami budú musieť žiadatelia opísať iba príčinnú súvislosť medzi zemepisnou oblasťou a charakteristikami vína.

Zodpovednosť za preskúmanie žiadosti pri zemepisných označeniach bola zjednodušená s cieľom zabrániť tomu, aby sa rovnaká práca vykonávala zároveň na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ. Po novom teraz členský štát najprv preskúma žiadosť, zatiaľ čo EK sa bude sústreďovať iba na prvky súvisiace s cezhraničnými otázkami. Doteraz tento proces trval niekoľko rokov, teraz sa to urobí všetko počas šiestich mesiacov ako súčasť nových pravidiel, čo výrazne skráti tento proces,“ ozrejmila v správe Európska komisia.

Možnosť dočasných zmien

Nové pravidlá zahŕňajú podľa EK aj možnosť udeliť dočasné zmeny a doplnenia špecifikácie výrobku. To sa môže použiť napríklad v prípade povinných sanitárnych a fytosanitárnych opatrení, prírodných katastrof alebo nepriaznivých poveternostných podmienok, ktoré sú formálne uznané za zabraňujúce tomu, aby sa určité výrobné kroky uskutočnili v zemepisnej oblasti.

Ak by sme vzali príklad týkajúci sa potravín, v dôsledku zemetrasenia v oblasti Parmigiano bolo Európskou komisiou povolené, aby sa časť obdobia dozrievania Parmigiano-Reggiano CHOP uskutočnila v okolitej oblasti,“ dodala k novinkám v oblasti registrácie vín EK.

Odporúčané články

Európska komisia stupňuje tlak na Poľsko, má mesiac na zmeny v zákone o najvyššom súde. Ministerka Lubyová vyhlásila päť výziev, z eurofondov tak rozdá stovky miliónov eur

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Z kategórie Ekonomika

Aktuálne témy

Odporúčame

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies