Inšpektori si posvietia na nové označovanie mäsa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maso
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. apríla (WEBNOVINY) – Po novom by mal mať spotrebiteľ jasno už aj v tom, odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso, ktoré si vkladá do nákupného košíka. Z obalu by mal vyčítať, kde bolo zviera chované a zabité.

Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla. Či tomu tak skutočne je, si chcú preveriť inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). „Bola nariadená cielená kontrola povinných údajov pri označovaní čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny,“ uviedla Paulína Komarová zo ŠVPS.

Kontrola je naplánovaná na obdobie štyroch týždňov. „Po jej vyhodnotení sa na základe zistených nedostatkov a ich závažnosti určí ďalší postup,“ skonštatovala Komarová. Tomu, kto vyrába, balí alebo umiestňuje na trh nesprávne označené potraviny alebo neoznačené, hrozí pokuta od 100 do 100-tisíc eur.

Od prvého apríla sa nariadením Európskej komisie stanovila povinnosť uvádzať krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu na etikete čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Pri hovädzom mäse povinnosť označovania platí už dlhší čas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR