Julia Child si získala srdcia Američanov, roky im varila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Julia child
Kuchárka Julia Child Foto: hookedonhouses.net

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Svet si v stredu pripomína 100. výročie narodenia populárnej televíznej kuchárky Julie Child, ktorá predstavila nezdravo sa stravujúcim Američanom sofistikovanosť francúzskej kuchyne.

Julia Child sa narodila 15. augusta 1912 v kalifornskej Pasadene.

Po ukončení strednej školy odišla do New Yorku, kde písala články pre nábytkársku firmu.

Juliine ambície však siahali ďalej. Keď počas druhej svetovej vojny zistila, že je privysoká pre členstvo v americkej armáde žien, začala pracovať priamo vo Washingtone ako pisateľka pre Úrad strategických služieb.

Z roka na rok kariérne stúpala. Počas pôsobenia v službách štátu Juliu niekoľkokrát vyslali do zahraničia. Bol to práve indický ostrov Cejlón, kde spoznala Paula Cushinga Childa – svojho budúceho manžela a človeka, ktorý pracoval dlhé roky v Paríži ako umelec a poet. Netrvalo dlho a pár spoločne odcestoval do Paríža.

Obrazom: Populárna televízna kuchárka Julia Child

Julia Child
Televízna kuchárka Julia Child v roku 2007. Foto: Archívne foto SITA/AP

Julia Child
Julia Child na stretnutí so študentmi z jej alma mater, Smith College v Northamptone, štát Massachusetts. Foto: Archívne foto SITA/AP
Julia Child
Julia Child pripravuje francúzsku delikatesu v jej kuchynskom štúdiu na zábere z roku 1970. Foto: Archívne foto SITA/AP
Julia Child
Julia Child v televíznej šou Francúzska šéfkuchárka v roku 1967. Foto: Archívne foto SITA/AP
Julia Child
Ukážka z filmu Woodyho Allena Julie & Julia, ktorý sa inšpiroval životom Julie Child. Hlavnú postavu slávnej kuchárky stvárnila Meryl Streep. Foto: Archívne foto SITA/AP

Julia Child objavila vo Francúzku čaro miestnej kuchyne. Začala navštevovať celosvetovo uznávanú kuchársku školu Cordon Bleu. Po šesťmesačnom tréningu pod vedením šéfkuchára Maxa Bugnarda sa nadšená kuchárka rozhodla so spolužiakmi založiť L’Ecole de Trois Gourmandes (Škola troch gurmánov, pozn. red.).

Julia child
Foto: cbsnews.com

Nasledoval knižný debut Ovládanie umenia francúzskej kuchyne, ktorý sa stal na ďalších päť rokov top bestsellerom. Julia sa rozhodla knihu predstaviť v Bostonskej verejnoprávnej televízii.

Jej láska k francúzskej kuchyni ovplyvnila cez obrazovky dovtedajšie jednotvárne stravovanie Američanov. V priamom prenose pripravila omeletu z vajec a jej srdečný humor si ihneď získal srdcia divákov.

Po pozitívnych ohlasoch ponúkla televízia Julii vysielací čas venovaný jej vlastnej kulinárskej šou, ktorú premiérovo uviedli v roku 1962 pod názvom Francúzska šéfkuchárka. Program mal v Amerike nevídaný úspech a postupne ho začali vysielať na 96 rôznych kanáloch.

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch sa Julia Child objavovala aj v populárnej rannej šou Dobré ráno, Amerika. Za svoje zásluhy dostala nadšená šéfkuchárka prestížnu George Foster Peabody Award a Emmy Award. V roku 1993 sa stala historicky prvou ženou, ktorú uviedli do Siene slávy Kulinárskeho inštitútu.

Julia Child zomrela v auguste 2004 na zlyhanie obličiek len dva dni pred svojimi 92. narodeninami. V roku 2009 sa stal jej život inšpiráciou pre film Nory Ephron Julie & Julia.

Video: Spomienka na skvelú Juliu Child

Informácie pochádzajú zo stránky en.wikipedia.org a biography.com.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať