Raonic a Halepová pre ziku nejdú do Ria, pridal sa Berdych

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty finále Wimbledonu
Kanaďan Milos Raonic počas zápasu finále mužskej dvojhry Wimbledonu proti Britovi Andymu Murraymu. Londýn, 10. júl 2016. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. júla (WebNoviny.sk) – Ženská svetová päťka Simona Halepová a mužská sedmička tenisového rebríčka Milos Raonic oznámili, že v dôsledku obáv pred vírusom zika škrtli zo svojho programu štart na blížiacich sa olympijských hrách v Riu de Janeiro (5.- 21. 8.).

„Po diskusiách s lekármi aj rodinnými príslušníkmi som dospela k rozhodnutiu, že riziko je to príliš veľké pre moju ďalšiu športovú kariéru a tiež pre moje zdravie, keďže som žena,“ uviedla Simona Halepová vo svojej reakcii na facebooku.

Raonic sa tiež poradil

Rovnaký nekompromisný postoj zaujal aj finalista nedávneho Wimbledonu Milos Raonic. „Prediskutoval som to s členmi rodiny aj trénermi. Riziko možných zdravotných problémov, vrátane neistoty okolo vírusu zika je príliš vysoké,“ napísal Raonic na svojej facebookovej prezentácii.

Kanadský bombardér sa tak pridal do rozrastajúcej sa skupiny tenistov, ktorá nereflektovala na účasť v Riu de Janeiro, kam patria Austrálčan Nick Kyrgios, Rakúšan Dominic Thiem, Američan John Isner či Lotyš Ernests Gulbis. Raonic a Halepová sú však oficiálne prví dvaja svetoví tenisti, ktorí ako dôvod neúčasti striktne uviedli obavy pred zikou.

Vírus sa šíri komármi a pohlavným stykom. Ochorenie predstavuje veľké riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) napriek tomu tvrdí, že neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska olympijských hier, ktoré sa majú v dňoch 5. – 21. 8. 2016 uskutočniť prvýkrát v histórii v Brazílii.

Do Ria nejde ani Berdych

Český tenista Tomáš Berdych sa pridal ku Kanaďanovi a Rumunke, je ďalším členom Top 10 svetového rebríčka vo dvojhre, ktorý odriekol štart na OH 2016 konkrétne pre obavu z vírusu zika. Finalista grandslamového Wimbledonu 2010 na londýnskej tráve to oznámil prostredníctvom tlačovej správy, informáciu priniesol napríklad web iSport.blesk.cz.

Bolo to pre mňa ťažké rozhodnutie po dlhej a zložitej diskusii s blízkymi,“ uviedol 30-ročný 8. muž renkingu ATP Berdych, ktorý mal pod piatimi kruhmi štartovať štvrtý raz v kariére.

Rodák z Valašského Meziříčí Berdych mal okrem dvojhry hrať na olympijských hrách v Južnej Amerike aj vo štvorhre s Radkom Štěpánkom, s ktorým bol hlavným spolustrojcom celkového triumfu v Davisovom pohári 2012 a 2013 reprezentačných tímov. Do úvahy prichádzal aj mix po boku Karolíny Plíškovej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominic ThiemErnests GulbisJohn IsnerMilos RaonicNick KyrgiosSimona HalepováTomáš Berdych