Majster destilácie Ján Krak o novej Goral vodke Master

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Krak
Ján Krak Foto: SITA/ Rastislav Ovšonka

„Otcom“ Goral vodky Mater je majster destilácie 72-ročný Ján Krak, ktorý novú vodku považuje za svoje celoživotné dielo, v ktorom spojil svoje 40-ročné skúsenosti z liehovarníctva s najmodernejšou fyzikou a technológiou. Nová vodka nadväzuje na jeho predchádzajúce úspešné diela, ktorými sú Goral vodka a vodka Double Cross, ktorá si získala rešpekt a uznanie aj v USA. Nová Goral vodka Master stavia na základoch v zahraničí vysoko hodnotenej tradičnej Goral vodky, ktorá získala také ocenenia ako zlatá medaila Drink Expo 2007 Sankt Peterburg, zlatá medaila International Beverage Forum 2008, strieborná medaila zo súťaže v Cannes, United vodka 2008, Reccommended Expo, Danubius Gastro Sk či zlatá medaila Slovak Gold 2003. Pri príležitosti uvedenia novej vodky na slovenský trh sme Jána Kraka požiadali o rozhovor.

Predstavte nám novú Goral vodku Master.

Vodku Goral Master môžem nazvať ako výkvet technicko-technologických možností liehovarníctva na Slovensku, pretože sú tu zahrnuté najmodernejšie, najprogresívnejšie, aj najekonomickejšie formy čistenia a zosilovania liehu. Rovnaká pozornosť sa venuje aj jednej zo zložiek, ktorou je podtatranská voda. Dôležité je odsledovať si pôvod surovín. Nezanedbateľný je celý ekologický systém prostredia, kde sa pšenica, alebo tá obilovina pestuje.

Je rozdiel medzi pôvodnou Goral vodkou, vodkou Double Cross a najnovšou Goral vodkou Master?

Každá z nich má v technologickom procese výroby svoju zvláštnosť. Najnovšia vodka prechádza filtráciou za použitia špeciálnych filtračných zmesí. Sú to aluminosilikáty alebo zeolity. Odskúšali sme jeden typ z týchto zeolitov. Jednotlivé zeolity sa odlišujú veľkosťou molekulárnej mriežky a na základe veľkosti molekuly vody, etanolu, prípadne ďalších zložiek, ktoré chceme odseparovať, tak v tom je to celé umenie filtrácie cez naplavovacie filtre. Aj naoko zdanlivé veci sa dajú vylepšovať, ak viete, čo chcete ďalšou filtráciou, separáciou, mikrofiltráciou či keramickou filtráciou odstrániť. Pri mikrofiltrácii ideme až do nano hodnôt, takmer neidentifikovateľných hodnôt. Aj na celosvetových súťažiach, ako napríklad v Sankt Peterburgu, sme si overili, že tá vodka má niečo do seba a neustálym vylepšovaním a separačnými technológiami tá kvalita a čistota a jemnosť a nezameniteľná vodková chuť narastá. Pre nás je hodnota tzv. suchého extraktu na prvom mieste a potom je tá turbidita, čírosť, tá je zase taký druhý kvalitatívny znak. Myslím si, že sme porovnateľný a niekedy o málo lepší v týchto hodnotách, ako sú svetové vodky, ako napríklad, fínske, poľské či švédske vodky.

Aký je rozdiel medzi bežnou vodkou, ktorú kúpi zákazník v supermarkete a touto novou vodkou?

Je to veľký rozdiel, aj keď obyčajný človek to vie ťažko vyhodnotiť a postrehnúť. Už samotný pôvod suroviny, pšenica, z ktorej je lieh vyrobený a voda, ktoré prejdu zušľachťovacími procesmi – filtračnými, karborafinačnými, filtráciou cez sitá, napríklad cez keramický filter, záverečnou mikrofiltráciou. Tá vodka skutočne dozrieva a v tom segmente vyniká svojou čírosťou, neutrálnou chuťou a v konečnom dôsledku aj pôžitkom pri degustácii alebo pri miernom požití pri teplotách, ktoré sú stanovené na šesť až osem stupňov Celzia. Pri miešaných nápojoch základný tón udáva vodka, ktorá už je ingredienciami zmenená, ale už len k tej ešte lepšej poživateľnejšej forme.

Ako správne konzumovať vodku?

Ja idem napríklad až na mínusovú teplotu. Mínus päť a potom nechám temperovať pri izbovej teplote. Pri každom stupni do plusu zhodnotím senzoriku . Viskozita pri teplote mínus päť a potom do plusových hodnôt sa mení konzistencia, ale menia sa aj základné charakteristické vlastnosti. Myslím si, že pri teplote okolo nuly je pre ľudský organizmus najprijateľnejšia.

Ako ste sa dostali k výrobe vodky?

Bola to zhoda okolností. Už v štátnom podniku Frucona Prešov, neskôr Košice, som ako výrobný námestník viedol aj vývojové pracoviská. Pri bohatom sortimente, ktorý tento štátny podnik vyrábal, bolo to takmer 350 druhov výrobkov, sme sa zamerali na špeciálny segment vodiek. Pôvod vodky, ktorá sa v tom čase vyrábala bol z melasy. Pri vtedajšom nedostatku liehu sme začali kupovať lieh z Ruska a Ukrajiny, ktorý sa vyznačoval celkom inými kvalitatívnymi parametrami. Mal som možnosť nazrieť do tajomstiev výroby vodky pri stážovom pobyte v Moskve na Akadémii nauk a tam som sa dostal i k podstate ďalších zušľachťovacích procesov, hlavne karboragfinácie a náväznej eporácie. Už vtedy išli Rusi do takých detailov, že používali napríklad aktívne uhlie výlučne z ruskej brezy.

Akí sú Slováci konzumenti alkoholu?

Slováci sú pomerne vodkoví. Nakoniec, máme tam aj nejaké sledovanie v predaji a odbyte. V poslednom období je odklon ku spotrebe kvalitnejších a vysoko kvalitných nápojov aj v segmente vodka. Ubúda masových konzumentov z hľadiska pracovného zaťaženia. Človek si nemôže dovoliť luxus, aby na druhý deň nenastúpil do roboty. Dá sa povedať, že Slováci majú dosť vysoké genetické predispozície na štiepenie etanolu v ľudskom organizme. Lepšie a rýchlejšie ho vieme rozložiť, ako napríklad ázijské národy. Takže s tým bojom proti alkoholizmu to nie je také jednoduché a jednoznačné.

Nová Goral vodka Master od spoločnosti Gas Familia je sedemkrát destilovaná a sedemkrát filtrovaná vodka. Aj najznámejšie a najdrahšie vodky sveta s kúskami zlata, či inými lákadlami sú filtrované maximálne tri až päť krát. Goral vodka Master je filtrovaná aj cez špeciálnu zmes obohatenú o diamantový prach dovážaný z Juhoafrickej republiky. Dôslednosť pri výrobe novej vodky sa prejavuje aj tým, že vodka sa plní do fliaš, ktoré nie sú obmývané vodou, ale priamo vodkou, čo má garantovať 40 % vysokokvalitný alkohol. Goral vodka Master sa radí do najvyššej a najluxusnejšej kategórie Ultra Premium. Na Slovensku by sa mala predávať v cenovo nižšej kategórii Premium.

História výroby liehu má v Starej Ľubovni niekoľko storočnú tradíciu. Tie siahajú až do 15. storočia, kedy sa 16 spišských miest, vrátane Starej Ľubovne, dostalo do poľského zálohu až do roku 1772. Podľa historikov práve do tohto obdobia spadá vznik najstaršieho známeho ľubovnianskeho liehovaru. Staroľubovnianski liehovarníci zrejme čerpali informácie o výrobe liehu z Poľska, ktoré dnes vedie s Ruskom historický i mediálny spor o pôvod vodky. Doklady zachované z 18.storočia dokumentujú tradíciu liehovarníctva v Starej Ľubovni. Pôvodný liehovar bol umiestnený v podhradí hradu Ľubovňa. Historikom sa podarilo identifikovať aj presné miesto a objekt v podhradí, kde v minulosti fungoval ľubovniansky liehovar. Neskôr sa liehovar presunul do mesta Stará Ľubovňa. Vsúčasnosti na stáročnú tradíciu liehovarníctva v Starej Ľubovni nadviazala spoločnosť Gas Familia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať