Maškrtník Andy Hryc nepohrdne ani haďou krvou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA

Rodák z Bratislavy Andy Hryc taktiež patrí k slovenským celebritám, ktoré sa o svoje kulinárske schopnosti podelili v kalendári s názvom Pri sporáku stál alebo chutné recepty jedinečných mužov.

V kulinárskom kalendári, ktorý na trh vstúpil v septembri, ste ponúkli recept na hlivovú polievku. Ste veľkým „fanúšikom“ polievok?

No ja mám strašne rád polievky, teraz som sa naučil robiť túto hlivovú, ktorá chutí ako držková. Hrozne mám rád boršč, dokonca aj tukožravú polievku, ktorú mi moja žena často robí.

Tukožravá polievka však nepatrí medzi tie najobľúbenejšie…

Ja si ju väčšinou dochutím, určite nie klobáskou, stačí soľ, ale hlavne čili. To mám veľmi rád, keď niečo jem, tak to aj rád cítim. Dávam čili skoro do všetkého, dokonca ma pozdozrievajú, že všetko, čo jem, chutí rovnako (smiech)

Bez názvu
Foto: SITA

Aké jedlá vám vedia urobiť radosť?

Ja som všežravec, jem úplne všetko. Teda okrem huspeniny a aspiku. Nikdy som to nejedol, ale bridí sa mi to. Ako sa to trasie, tak to nemám rád.

Spomeniete si ako skúsený cestovateľ na extrémny kulinársky zážitok, ktorý vám spôsobil možno až “žalúdočný šok“?

Na cestách som jedol naozaj všeličo, dokonca som pil hadiu krv. Živého hada tam zavesia za chvost, podrežú ho, zoberú z neho krv a dajú vám ju vypiť. V Bangkoku to musíte ochutnať, je to inak aj afrodiziakum. Niekedy v osemdesiatom treťom som zasa bol v Kuvajte, a tam ma jeden kamarát pozval do reštaurácie. Ja som si objednal niečo po arabsky, nevedel som, čo to bolo. Zrazu len prišiel čašník a doniesol rybu. Ukázal ju kamarátovi, že či môže byť. Potom druhý čašník vzal stôl a tej rybe tam pred nami odrezali hlavu, odfiletovali ju a tie dve časti položili na stôl. Potom ich nakrájali na tenké kúsky, doniesli nejaké omáčky, uklonili sa a odišli. Myslel som si, že si robia srandu. Nakoniec som pochopil, že nie. Ale tá surová ryba bola naozaj výborná.

Snažíte sa aj napodobňovať niektoré nezvyčajné recepty z ciest doma?

Ani nie. Kedysi dávno som sa venoval čínskej kuchyni, keď ešte neboli reštaurácie na každom rohu. Ale nemám ani čas variť, je to hrozná otrava.

RECEPT: Hlivová polievka na spôsob držkovej od Andyho Hryca

Na prípravu potrebujeme:

dve veľké cibule

½ kg hlivy ustricovej

½ lyžičky olivového oleja

pár strúčikov cesnaku

Postup:

Nadrobno nasekanú cibuľku treba podusiť v horúcom hrnci na minimálnom množstve olivového oleja. Keď pustí šťavu a začne byť „sklovitá“, pridať do nej na drobné prúžky nasekanú hlivu ustricovú a nechať. Podusiť, aby neprihorela. Treba to pravidelne miešať. Keď pustí šťavu, pridať rozdrvený cesnak. Dusiť, kým z toho nevznikne „kaša“. Pridať trochu bieleho vínka, potom majoránku, sladkú papriku, soľ, za neustáleho varenia pridať vriacu vodu podľa toho, akú hustú chceme polievku mať. Povaríme asi 30 až 40 minút, bez zápražky a hlivová polievka, ktorá vyzerá i chutí ako držková, je hotová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy Hryc