Mlieko prirodzene pasúcich sa kráv je zdravšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kravy
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) Kravy pasúce sa na lúkach produkujú mlieko obsahujúce až päťnásobne viac konjugovanej kyseliny linolovej (CLA) než mlieko kráv, ktoré sa kŕmia vo výkrmných ohradách. Mlieko obsahujúce vyššie hodnoty CLA pritom znižuje riziko srdcových chorôb a pomáha pri chudnutí, čiže je pre ľudí zdravšie.

Tvrdia to americkí vedci z Harvard School of Public Health, ktorí výsledky svojho výskumu publikovali v American Journal of Clinical Nutrition.

CLA je nenasýtená mastná kyselina nachádzajúca sa predovšetkým v mlieku, hovädzom a baraňom mäse, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Vedci zisťovali hodnoty CLA u 4000 obyvateľov Kostariky, kde sa väčšina kráv stále pasie klasických spôsobom. Polovica z testovaných osôb prekonala v minulosti infarkt, zatiaľ čo druhá polovica nie. Odborníci odhadli príjem CLA u jednotlivých účastníkov testu tak, že u týchto ľudí zmerali hodnoty CLA v tukových tkanivách. Zistili, že ľudia s najvyššími hodnotami CLA mali až o 36 percent nižšie riziko infarktu než tí s najnižšími hodnotami.

Tieto výsledky platili aj po tom, čo vedci vzali do úvahy ďalšie rizikové faktory ako napríklad vysoký krvný tlak alebo fajčenie. Keď však oddelili vplyv CLA od ostatných tukov nachádzajúcich sa v plnotučnom mlieku, tak sa tento rozdiel zvýšil až na 49 percent. Odborníci si preto myslia, že pozitívne účinky CLA môžu neutralizovať negatíva nasýtených mastných kyselín nachádzajúcich sa v plnotučnom mlieku.

SITA/Reuters

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať