Najchutnejšia je čokoláda z oranžovej šálky, tvrdia vedci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
čokoláda and pohar
Foto: Ilustračné foto: wort.lu

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Nová štúdia dokázala, že čokoláda z oranžovej šálky chutí lepšie než z bielej či červenej. Výskumníci z Polytechnickej univerzity v španielskej Valencii a z Oxfordu uskutočnili experiment, do ktorého zapojili 57 dobrovoľníkov.

Každému z nich dali ochutnať tú istú horúcu čokoládu zo štyroch šálok. Každá z nich bola vytvorená z rovnakého materiálu a mala rovnaký tvar, rozdielne boli len farby – biela, krémová, oranžová a červená.

Každý dobrovoľník mal pri pití každej šálky obodovať číslami od jeden do desať pôžitok, sladkosť, chuť a čokoládovú arómu. Najviac im chutilo z oranžovej a krémovej šálky, najmenej z bielej. Výskumníci chceli štúdiou dokázať, že chuť je významne ovplyvnená aj faktormi, ktoré sa jedla či nápoja netýkajú.

Výsledky sú relevantné najmä pre vedcov, ktorí sa venujú tomu, ako mozog vníma vizuál, a to nielen samotného jedla, ale aj škatuľky, balenia či taniera, z ktorého je jedlo konzumované. Výsledky by mali byť stimulom aj pre šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií či ďalších ľudí, ktorí pracujú s jedlom,“ uviedli výskumníci v odbornom časopise Journal of Sensory Studies.

Informácie zverejnila webová stránka digitalspy.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať