Hydinári volajú po prijatí opatrení na ochranu domácich chovateľov nosníc, varujú aj pred dovozom nekvalitného mäsa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hydina
Foto: ilustračné, SITA/AP Eric Risberg

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) považuje za nevyhnutné prijať účinné a najmä dlhodobé opatrenia na ochranu domácich chovateľov nosníc. Na prerobenie všetkých klietkových chovov na podstielkové a voliérové chovy bude podľa hydinárov nevyhnutné vynaložiť investície vo výške 47 miliónov eur.

Pri súčasnom rýchlom raste cien stavebných materiálov sa tieto investície zvýšia minimálne o ďalších 30 percent, teda o 15 miliónov eur. Ako ÚHS v utorok informovala, napriek tomu, že na tento problém upozorňuje už tri roky, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na prerobenie klietkových chovov doteraz nevyčlenilo žiadne finančné prostriedky.

Hrozí obmedzenie výroby a ukončenie činnosti

Hydinári žiadajú zvýšenie odbytových cien konzumných slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady, ako aj zavedenie dlhodobej štátnej pomoci na podporu chovu hydiny na Slovensku v rovnakej výške ako v okolitých krajinách a vyčlenenie finančných prostriedkov na prerábanie klietkových chovov nosníc na voliérové a podstielkové chovy.

„V prípade, ak nepríde k prijatiu účinných a dlhodobých opatrení na podporu chovu nosníc a produkcie vajec v SR, máme dôvodné obavy, že viacerí chovatelia nosníc budú musieť pri súčasnom vývoji výrobných nákladov a odbytových cien obmedziť výrobu alebo ukončiť svoju činnosť a príde k významnému poklesu produkcie vajec ako aj sebestačnosti v tejto komodite v SR,“ upozornila ÚHS.

Dovoz nekvalitného hydinového mäsa

Zároveň poukázala na pokračovanie dovozov nekvalitnej hydiny. Potravinoví inšpektori podľa hydinárov v septembri a októbri tohto roka opätovne potvrdili, že na Slovensko sa dováža obrovské množstvo nevyhovujúceho a zdraviu škodlivého hydinového mäsa, ktoré následne stiahli z trhu. Za dva mesiace to bolo viac ako 38 ton hydinového mäsa s obsahom salmonely z Poľska, Ukrajiny a Českej republiky.

„Preto je nevyhnutné, aby slovenskí spotrebitelia pri nákupe hydinového mäsa kontrolovali krajinu pôvodu uvedenú na etikete a kupovali výhradne iba slovenské hydinové mäso, ktoré je kvalitné, čerstvé, bezpečné, zdravé a pod neustálou veterinárnou kontrolou v SR,“ uviedla ÚHS.

Keďže veľké množstvo zahraničného hydinového mäsa sa dostáva aj do školského stravovania, podľa domácich hydinárov je nevyhnutné, aby sa rodičia zaujímali o krajinu pôvodu hydiny v školskej jedálni, kde sa stravujú ich deti a vyvinuli tak tlak na nákupy slovenského hydinového mäsa. „Zdravie našich detí by malo byť pre nás prvoradé,“ dodala ÚHS.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRÚHS Únia hydinárov Slovenska