Mliekarom chýbajú inštrukcie z ministerstva v prípade, ak bude ich zamestnanec nakazený Covid-19

mlieko, mliekar
Foto: ilustračné, Getty Images

Slovenskí spracovatelia mlieka sa obávajú situácie, že by hoci len jeden z ich zamestnancov bol pozitívne diagnostikovaný na chorobu COVID-19.

Jasné inštrukcie od štátu, ako budú kompetentné orgány smerom k mliekarni, ktorej zamestnancovi bola choroba COVID-19 pozitívne diagnostikovaná pristupovať, však zatiaľ nemajú. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informoval Slovenský mliekarenský zväz.

Väčšina spracovateľov mlieka pritom patrí k subjektom hospodárskej mobilizácie, čo znamená, že v časoch nevyhnutných na prežitie obyvateľstva a na zabezpečenie činnosti ozbrojených síl a záchranných zložiek, majú priamu povinnosť riadiť sa pri výrobnom programe príkazmi nadriadeného orgánu, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Viac o téme: Koronavírus

„Z tejto povinnosti, ktorej predchádza vyhlásenie krízovej situácie napríklad vyplýva, že mliekarne ako subjekty hospodárskej mobilizácie sa musia podriadiť svojím výrobným programom potrebám štátu z hľadiska zabezpečenia životne nevyhnutných tovarov,“ povedal prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár.

Systém prednostného zabezpečenia surovinami

Okrem povinností im z toho vyplývajú aj možné výhody. V krízovom stave sú subjekty hospodárskej mobilizácie zaradené do systému prednostného zabezpečenia surovinami, energiami alebo pohonnými hmotami.

Pracovníci takéhoto subjektu sú oslobodení od výkonu mimoriadnej služby a nebudú pridelení na plnenie iných úloh v národnom hospodárstve, alebo pri obrane štátu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Každá mliekareň zaradená medzi subjekty hospodárskej mobilizácie má vypracovaný svoj krízový plán, ktorý každoročne zasiela spolu s inými informáciami na ministerstvo pôdohospodárstva,“ informuje prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

Za krízový manažment je priamo v subjektoch hospodárskej mobilizácie zodpovedná osoba. Práve tento pracovník obrany a ochrany sa spolu s manažmentom podniku podieľa na plnení úloh a opatreniach hospodárskej mobilizácie.

Neistota z možnej reakcie štátu

Jednou z nich je aj zabezpečenie plynulého spracovania mlieka na výrobu mliečnych produktov v prípade, ak by sa medzi zamestnancami objavil kolega s pozitívnym výsledkom na COVID-19.

„Mliekari sú si vedomí dôležitosti svojej úlohy. U všetkých spracovateľov bolo prijatých množstvo opatrení, ktoré fungujú preventívne, s cieľom zabezpečenia ich prevádzky,“ pokračoval Stanislav Voskár.

Spracovatelia mlieka dnes paradoxne pociťujú najväčšiu neistotu z možnej reakcie zo strany štátu, keďže chýba jasná definícia, ako sa bude v prípade pozitívneho výsledku zamestnanca na COVID-19 postupovať.

„Apelujeme na zodpovedné orgány, aby boli všetky usmernenia a opatrenia v krízovom scenári pre potravinárov prijímané s rozvahou a zdravým úsudkom. Navrhujeme preto napríklad zriadenie tímu pod záštitou rezortného ministerstva, ktorý bude v takýchto prípadoch schopný okamžite a kompetentne reagovať. Samozrejme tak, aby bola zabezpečená nepretržitá činnosť spracovateľa. Na jednotlivé mliekarne sú naviazané desiatky mliečnych fariem a pozastavenie výroby by spôsobilo obrovské škody nielen farmárom, spracovateľom, ale narušilo by to aj plynulosť zásobovania potravinami,“ dodal Stanislav Voskár.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Stanislav Voskár.