Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Dscf9532.jpg
25. 02. 2019 13:19 Potravinárske firmy od SITA

Na kontrolu mäsa treba špeciálne vyškolených zamestnancov, kontrola štátu nestačí

Na kontrolu mäsa, ktoré smeruje do slovenských mäsozávodov podlieha viacerým kontrolám. Výrobca si ich musí zabezpečiť sám, pretože štátne kontroly nie sú dostačujúce. Tvrdia to zástupcovia firmy Cimbaľák. Firmy, ktorá sa tiež ocitla v hľadáčiku potravinových inšpektorov v súvislosti s dovozom poľského mäsa z chorých kráv.

Ako sa mäso kontroluje

Kontroly mäsa v rámci Európskej únie sú nastavené tak, že kompetentné orgány musia kontrolovať nielen domácich výrobcov, ale musia kontrolovať aj tú produkciu, ktorá odchádza z ich krajiny do iného členského štátu únie. Tieto orgány musia zároveň krajinám i spotrebiteľom garantovať, že potraviny sú bezpečné, kvalitné a nezávadné.

„V poslednom období sme zaplavení kauzami ohľadom závadných potravín, netýka sa to len mäsa. Pri kontrolách mäsa, ktoré nakupujeme sa už dlhodobo nespoliehame len na distribútora či Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, mäso kontrolujem sami. Realizujú ju naši pracovníci – jeden na príjme a druhý na expedícii,“ tvrdí generálny riaditeľ Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný.

Celý proces funguje tak, že pracovník na príjme odkontroluje čistotu úložných priestorov prepravného vozidla, celistvosť a neporušenosť prepravných obalov a fólií, ako aj dodacie listy. Pozerá sa na všetko: konkrétne meno a adresa dodávateľa, prítomnosť identifikačnej značky, druh dodaného mäsa aj váhu. Zamestnanec následne mäso senzoricky zhodnotí – vizuálne, čuchom, a prípadne hmatom, vďaka čomu zistí, či mäso nemá povrchový sliz, ktorý je jednou zo známok závadnosti.

„Mäso nesmie byť zmenenej farby a cudzieho pachu, bez prítomnosti nečistôt a škodcov, svalovina bez krvavých škvŕn. Čerstvé mäso nesmie vykazovať známky po zamrznutí,“ objasňuje Pavol Sčensný z Mäsovýroba Cimbaľák s tým, že pracovníci po senzorickom hodnotení musia skontrolovať aj teplotu mäsa. Pokiaľ sa pri príjmovej kontrole nezistia nedostatky na dodanom mäse, putuje na prevádzku ako prijaté. Tieto kontroly vykonávajú dvaja zamestnanci – pracovník príjmu a pracovník expedície.

Štát robí kontroly

Ešte pred nimi do procesu vstupujú štátne orgány. Kontroly realizuje aj Štátna veterinárna a potravinová správa SR a príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy, ktoré majú k dispozícii zoznam hlásených zásielok z krajín, odkiaľ Mäsovýroba CIMBAĽÁK, ako aj ďalší výrobcovia, odoberajú mäso. „Úradní veterinárni lekári majú možnosť vykonať na zásielky úradné kontroly a odobrať vzorky mäsa na vyšetrenie,“ vraví generálny riaditeľ Pavol Sčensný.

Po prepuknutí kauzy o zabíjaní chorých zvierat a následného predaja mäsa z nich sa otvorila otázka zákazu dovozu poľského mäsa. O tejto možnosti už hovorila Česká republika pred dvoma rokmi kvôli údajným nedostatočným veterinárnym kontrolám mäsa. O tom, či aktuálne budeme súhlasiť so zákazom dovozu, sa má Slovensko rozhodnúť na základe nariadení Európskej  komisie.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X