Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Laboratory 2815641_1280.jpg
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Pixabay.com
29. 01. 2019 18:39 Komentáre od NasVidiek.skSITA

Pri nákupe treba klásť dôraz na pôvod mäsa, upozornil hlavný hygienik

Hlavný hygienik SR Ján Mikas reagoval na problém spracúvania mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas v súvislosti s podozrením na spracúvanie mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku upozornil všetkých prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania v SR, aby pri nákupe mäsa kládli dôraz na pôvod mäsa. Vo svojom vyhlásení odporučil, aby prevádzkovatelia odoberali len zdravotne bezpečné mäso od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa na slovenský trh.

Ján Mikas vyzval aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR, aby zvýšili kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa v zariadeniach spoločného stravovania a zamerali sa najmä na priame dodávky mäsa z Poľska, ale i nakupované v predajniach mäsa. Rizikovejšie môžu byť pohraničné oblasti.

V prípade zistenia akýchkoľvek nedostatkov v problematike deklarovania pôvodu hovädzieho mäsa alebo podozrenia na narušenú zdravotnú bezpečnosť mäsa sa bude postupovať v súlade so zákonom o potravinách.

ÚVZ situáciu sleduje

„Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR situáciu pozorne monitoruje a je v kontakte so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR. Doposiaľ neboli prijaté žiadne oficiálne informácie od ŠVPS o dodaní inkriminovaného mäsa na trh v Slovenskej republike,“ uviedol ÚVZ.

Ak takúto informáciu úrad získa, bude o tom prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania informovať aj prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X