Situácia v slovenskom vinohradníctve je vážna, vinári predstavili päť bodov na jeho záchranu

víno
Foto: ilustračné, Getty Images

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVS) v stredu predstavil návrh piatich základných bodov pre záchranu poctivého slovenského vinohradníctva, ktoré sa ocitlo v kríze a tvorbu trvalo udržateľných pracovných miest pri produkcii slovenského vína.

Medzi návrhmi je zavedenie trestného činu falšovania vína, udelenie dotácie na každý jeden kilogram vypestovaného hrozna vo výške 0,23 eura, zavedenie minimálneho poplatku na kontrolu kvality cisternového vína dovezeného do SR, udelenie kvót na predaj slovenského vína naviazané na vypestované hrozno v SR a zakúpenie prístroja pre Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR (ŠVPS) na analyzovanie pôvodu vína.

„Tisíce spotrebiteľov dnes netuší, že ich niektorí predajcovia roky hrubo klamú a pod slovenským vínom s nálepkou alebo etiketou sľubujúcou domáci pôvod sa skrýva dovezené hrozno či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, Španielska či Moldavska. Neznámym rizikom je zdravotná nezávadnosť takto dovezeného a upraveného vína,“ konštatoval CVVS.

Zavedenie dotácie na vypestované hrozno

CVVS podporuje návrh poslanca Juraja Gyimesiho (OĽaNO) pre zavedenie dotácie na každý jeden kilogram vypestovaného hrozna. CVVS navrhuje zavedenie dotácie vo výške 0,23 eura na jeden kilogram dopestovaného hrozna na profesionálne účely.

„Zavedenie dotácie sprehľadní koľko kilogramov hrozna sa na Slovensku reálne vypestuje a sprehľadní trh s vínom,“ pokračoval CVVS.

Kupujúci nemá záruku, čo je obsahom fľaše

Dnešná situácia na trhu s vínom pripomína podľa cechu divoké deväťdesiate roky.

„Pôvod vína je nejasný, kupujúci spotrebiteľ nemá žiadnu záruku čo je obsahom fľaše. Nekontrolovaný trh s vínom môžu zneužívať vplyvní hráči a záujmové skupiny. Priekupníci s cisternovým vínom môžu dovážať a vyvážať víno do SR so zjednodušeným sprievodným dokumentom, bez akejkoľvek hĺbkovej kontroly,“ ozrejmil cech.

Na Slovensku dochádza k falšovaniu vína

Pri porovnaní oficiálnych údajov dovozu (871-tis. hektolitrov), spotreby (671-tis. hl) a vývozu (488-tis. hl) s množstvom dopestovaného Slovenského hrozna, dochádza podľa CVVS k jasnému falšovaniu vína, ktoré sa vydáva ako slovenské, čo v konečnom dôsledku kazí reputáciu poctivých slovenských vinárov a ohrozuje zdravie občanov pri nejasnom pôvode vína.

„Z každého dopestovaného kilogramu slovenského hrozna bude možné uviesť na trh presné množstvo vína a nebude možné podvodným a nekontrolovateľným spôsobom využiť túto kvótu viacnásobne,“ objasnil cech jeden zo svojich návrhov.

Cech požaduje aj zakúpenie prístroja pre ŠVPS na analyzovanie pôvodu vína.

„SR ako jedna z mála krajín EÚ nedisponuje prístrojom na kontrolu pôvodu vína a hrozna, analyzovanie stopových prvkov a možnosti falšovania vína,“ uzavrel cech.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Juraj Gyimesi
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR