Spotreba cukru v EÚ by mala klesnúť do roku 2030 o 5 %

Cukor, ilustračná snímka
Foto: Pixabay.com/Bru-nO

Európska komisia očakáva, že do tohto roku výroba cukru v únii dosiahne 19,3 milióna ton ročne.

Na základe rôznych zdravotníckych iniciatív a preferencií spotrebiteľov možno predpokladať, že spotreba cukru poklesne v Európskej únii do roku 2030 o 5 percent. Očakáva sa, že cukor bude čiastočne nahradený rastúcim použitím izoglukózy v spracovaných potravinách. Spotreba cukru ako celkového kalorického sladidla sa zníži o 2 %. Vyplýva to zo zistení poľnohospodárskeho výhľadu Európskej únie na roky 2018 až 2030, ktoré zverejnila Európska komisia (EK).

Do roku 2030 Európska komisia ďalej očakáva, že výroba cukru v únii dosiahne 19,3 milióna ton v porovnaní s 18,6 milióna ton v roku 2018. S touto úrovňou produkcie bude EÚ naďalej veľmi silným vývozcom cukru na svetovom trhu, na ktorom momentálne dominuje Brazília.

Trh s obilninami

Pokiaľ ide o trh s obilninami v EÚ, predpokladá sa, že produkcia bude pokračovať v raste a do roku 2030 dosiahne 325 miliónov ton (v porovnaní s 284 miliónmi ton v roku 2018). Tento rast bude podľa Európskej komisie spôsobený rastom priemyselného využitia obilnín, malým nárastom dopytu po krmivách a vyhliadkami na vývoz. Avšak ďalší rast bude obmedzený vzhľadom na limitovaný potenciál rozšírenia a pomalší rast výnosov. Napokon sa očakáva, že ceny v tomto segmente zostanú pomerne stabilné, napríklad najmä pri pšenici obyčajnej.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaEU Európska únia