Nevarte z brazílskeho mäsa, vyzýva hlavný hygienik stravovacie prevádzky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mäso
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval stravovacie zariadenia, aby nepoužívali mäso z Brazílie. Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, Mikas svoju výzvu adresoval všetkým prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania, vrátane školských a predškolských. „V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania mäso alebo mäsové výrobky z Brazílie, odporúčame mu, aby kontaktoval príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ píše ÚVZ vo svojej tlačovej správe.

Mikas zároveň vyzval aj spotrebiteľov, aby sa informovali v zariadeniach spoločného stravovania na pôvod mäsa a masových produktov použitých na prípravu konkrétneho hotového pokrmu. „Uvedené navrhované opatrenia sú z dôvodu zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov SR,“ uzavrel ÚVZ.

Začali sa kontroly brazílskeho mäsa

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) začala kontroly brazílskeho mäsa v obchodoch na Slovensku, keďže vznikli pochybnosti, že dovážané mäso by mohlo byť napadnuté salmonelózou. Veterinári v slovenských predajniach mäso z Brazílie našli a momentálne prebiehajú laboratórne testy.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva brazílska vláda dva roky sledovala najväčších spracovateľov mäsa, pričom v kontrolovaných výrobkoch sa potvrdil výskyt salmonelózy, ale aj predaj pokazeného mäsa. Títo spracovatelia, ktorí mäso dodávali aj na európsky trh, nedostatky kryli často používaním chemikálií.

Brazília je najväčší vývozca červeného mäsa

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. „Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou,“ informoval v utorok agrorezort.

Hlavný hygienik nariadil všetkým regionálnym úradom verejného zdravotníctva vykonať mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania, vrátane zariadení školského a predškolského stravovania. Mimoriadne kontroly budú zamerané na pôvod a vysledovateľnosť mäsa a mäsových výrobkov a preukázanie ich zdravotnej neškodnosti.

„Zároveň budú zabezpečené odbery vzoriek mäsa a mäsových výrobkov z Brazílie na laboratórne vyšetrenie za účelom overenia ich zdravotnej neškodnosti a súladu s požiadavkami platnej legislatívy. V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek legislatívy budú okamžite prijaté potrebné opatrenia,“ povedal Mikas.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Mikas
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SRÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR