Nigella a jej lahodná Kuchyňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: bux.sk

BRATISLAVA 30. októbra (WBN/PR) – Hoci je Nigella Lawson šarmantná a sexi, poznajú ju najmä ženy. Pri listovaní jej novej knižky sa vám budú doslova zbiehať slinky. Takmer 500 strán, kvalitný papier a väzba, nádherné fotografie a konečne bežné suroviny, ktoré kúpite aj u nás. 190 receptov vrátane asi 60 jedál, ktoré dokážete uvariť do polhodinky – jeden z receptov vám ponúkame hneď v tomto článku.

Kuchyňa – srdce domova od obľúbenej Nigelly Lawsonovej uspokojí všetky chuťové poháriky. Nigella ponúka obľúbené rodinné recepty na potešenie z jedla, zažehnanie hladu aj proti stresu. Jej sladké pokušenia ako čokoládovo-limetkový zákusok (nižšie nájdete recept) alebo tiramisu Frangelico; v kapitole Vysypané z rukáva varí zo surovín, ktoré sú momentálne v špajze a mrazničke. Nechýbajú recepty pre skutočných mäsožravcov, či staré recepty v modernom varení.

„Skutočný šéfkuchár by v mojej kuchyni pravdepodobne dostal mŕtvicu,“ prezrádza Nigella vo svojej novej knihe. Na pracovnej doske má veci od výmyslu sveta a počas dňa len pribúdajú. „Moja kuchyňa by možno neprešla ani testom na kontrolu zdravia a bezpečnosti,“ priznáva s úsmevom. Napriek tomu na nej vidno, že varenie a pečenie neskutočne miluje. presvedčíte sa o tom aj v jej novinke Kuchyňa – srdce domova, na ktorú sa vraj chystala už celé roky.

Bez názvu
Foto: bux.sk

Recept na Čokoládovo-limetkový zákusok

Fascinuje ma, aké silné spomienky v nás vedia zanechať lacné sladkosti. Marcel Proust miloval medvedie labky. Jediné, na čo si zo svojho detstva spomínam ja, bol pohár s cukríkmi. Tento zákusok je spomienkou na moje detstvo. Chutí podobne ako spomínané cukríky, teda ak si dobre pamätám ich chuť.

Moja verzia tohto klasického amerického zákuska neobsahuje tradičnú polevu z bielkov a rovnako tiež nepoužívam limetky z Floridy. Tie naše britské mi úplne stačia.

SUROVINY

6 – 8 porcií

300 g sušienok

1 × 15 ml lyžica kakaa

50 g mäkkého masla

50 g tmavej čokolády rozlámanej

na kúsky

1 × 397 g konzerva sladkého

kondenzovaného mlieka, najlepšie

studeného

4 limetky, čo je asi 2 × 15 ml lyžica

nastrúhanej kôry a 175 ml šťavy

300 ml hustej šľahačkovej smotany (48 %)

1 kocka kvalitnej horkej čokolády

1 forma na tortu s vrúbkovaným okrajom

a odnímateľným dnom

POSTUP

1 Sušienky, kakao, maslo a kúsky čokolády vložíme do mixéra a rozmixujeme na zmes pieskovej konzistencie. Cesto preložíme do formy a na dne a po okrajoch dôkladne zatlačíme. Formu s cestom odložíme do chladničky a zatiaľ si pripravíme plnku.

2 Do misky nalejeme kondenzované mlieko. Primiešame nastrúhanú kôru z limetiek, pričom si trochu kôry odložíme na ozdobenie. Pridáme aj šťavu z limetiek a dôkladne rozmiešame.

3 Do misky s mliekom nalejeme hustú šľahačkovú smotanu. Plnku poriadne vyšľaháme ručne alebo ponorným mixérom. Keď zhustne, prelejeme ju do formy s cestom a chrbtom lyžice urobíme navrchu plnky krúživý vzor.

4 Zákusok necháme v chladničke asi 4 hodiny (v prípade, že kondenzované mlieko bolo predtým studené), kým plnka nezhustne. Najlepšie je nechať zákusok v chladničke celú noc. Pred podávaním odnímeme okraj formy.

5 Navrch postrúhame pripravenú kocku čokolády a na záver posypeme zvyškom nastrúhanej

kôry z limetky. Tento krok je veľmi dôležitý, lebo bez čokolády a nastrúhanej kôry je zákusok

taký bledý, že nevidno, akou dôležitou súčasťou sú limetky. Podávame okamžite, pretože ak je zákusok dlho v teple, zmäkne až príliš.

TIP NA PRÍPRAVU

Zákusok si môžeme pripraviť už 1 deň vopred. Keď je studený a pevný, prikryjeme ho fóliou,

no snažíme sa nedotýkať jeho povrchu. Odložíme do chladničky. Kôru z limetky uskladňujeme

v miske, dôkladne prikrytej priehľadnou fóliou. Zákusok pred podávaním ozdobíme pripravenou kôrou. V chladničke vydrží maximálne 2 až 3 dni.

TIP DO MRAZNIČKY

Zákusok môžeme zamraziť, pričom v mrazničke vydrží až 3 mesiace. Nie je však úplne najvhodnejší na mrazenie, pretože pri rozmrazovaní môže nasiaknuť vodou. Keď je zákusok studený a pevný, ešte vo forme ho zabalíme do dvojitej vrstvy priehľadnej fólie a vrstvy alobalu. Pri rozmrazovaní zákusok rozbalíme z fólií (snažíme sa nedotýkať jeho povrchu, aby na ňom neostali stopy) a rozmrazujeme v chladničke cez noc. Pred podávaním ho ozdobíme nastrúhanou kôrou.

Ďalších takmer 200 lahodných receptov nájdete v novinke Kuchyňa – srdce domova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nigella Lawson