Ruskí hackeri získali dokumenty WADA o športovcoch z USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hacker
Hacker Foto: ilustračné, Thinkstock

ŽENEVA 13. septembra (WebNoviny.sk) – Svetová antidopingová agentúra (WADA) oznámila, že skupina hackerov z Ruska získala z jej databázy dôverné lekárske dokumenty.

WADA uviedla, že terčom kyberútoku sa stali niektoré americké športovkyne, ktoré sa zúčastnili na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiro. Za prienikom pravdepodobne stojí skupina s názvom Fancy Bear. Na svojom webe odkázala, že začala výpravou USA a postupne bude zverejňovať informácie aj o športovcoch z ďalších krajín.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov pre miestne médiá dôrazne odmietol participáciu štátu na útoku: „Odmietame akýkoľvek podiel našich inštitúcií na tejto záležitosti. Je to absolútne mimo diskusie.“

WADA potvrdila, že pri vyšetrovaní spolupracuje s kompetentnými orgánmi. „Tieto kriminálne činy výrazne maria snahu Ruska o znovunadobudnutie dôvery svetového antidopingového spoločenstva,“ uviedol v stanovisku generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v komuniké skonštatoval, že dôrazne odsudzuje metódy, ktorých zjavným cieľom je spochybnenie povesti bezúhonných športovcov. Dodal, že predmetné osoby nijako neporušili počas OH v Riu antidopingové pravidlá.

Web SputnikNews zverejnil správu, podľa ktorej WADA povolila tenistkám Venus a Serene Williamsovým či štvornásobnej zlatej medailistke v športovej gymnastike z Ria 2016 Simone Bilesovej užívať medikamenty zo zoznamu zakázaných látok na základe tzv. terapeutickej výnimky (TUE). Screenshoty zdieľal napríklad aj taliansky portál LiveTennis. „Všetky výnimky po záštitou antidopingového programu sú zaručene legitímne a neporušujú pravidlá,“ vyhlásil prezident Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) David Haggerty.

Gymnastická asociácia Spojených štátov amerických USA Gymnastics vyhlásila, že Bilesová mala platnú terapeutickú výnimku a neporušila žiadne pravidlá. „Šikanovanie športovcov zatiahnutých do tohto úniku informácií je zbabelé a hodné opovrhnutia,“ upozornil výkonný riaditeľ Antidopingovej agentúry Spojených štátov amerických (USADA) Travis Tygart.

V auguste sa terčom kybernetického útoku stala ruská atlétka Julia Stepanovová, ktorá poskytla medzinárodným autoritám dôkazy a výpovede o dopingových praktikách v rodnej krajine. Hekeri sa dostali do jej účtu v databáze ADAMS obsahujúcej aj informácie o mieste pobytu športovcov – tzv. whereabouts. Stepanovová sa následne z obavy o bezpečnosť presťahovala a v súčasnosti aj s manželom žije na utajenom mieste v Severnej Amerike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij Peskov
Firmy a inštitúcie WADA Svetová antidopingová agentúra