Prehral stávku. Bicyklom ide k moru do Chorvátska a späť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Archív: Rado Klein

BRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Má dvadsaťosem a pred sebou životnú športovú výzvu. Tak, ako už mnohokrát v minulosti, naňho aj teraz v lete čaká cesta do Chorvátska. Ale premiérovo nejde autobusom alebo autom.

Prehral som stávku, takže pôjdem z Bratislavy k Jadranu bicyklom. Tam aj späť za pár dni,“ rozhovoril sa športový novinár Rado Klein a priblížil okolnosti, ktoré ho začiatkom tohto leta zavejú do Chorvátska. „Najlepší slovenský plavec Richard Nagy ma vlani na jeseň medzi rečou vyzval, aby som vymyslel čosi pred decembrovými majstrovstvami sveta v katarskej Dauhe. Keďže v októbri zlepšil svoj slovenský rekord na 1500 m voľný spôsob o vyše 17 sekúnd, dohodli sme sa, že ak ho o dva mesiace v Dauhe ešte prekoná, pôjdem bicyklom k moru do Chorvátska a späť. Rišo z neho ukrojil ešte ďalšie tri sekundy.

Na fyzicky vyčerpávajúcu cestu, ktorú by chcel zvládnuť jedným smerom za 30 hodín čistého času, sa pripravuje od januára. Pravidelne hráva basketbal, systematickejšie začal s turistikou, s príchodom teplejších dní postupne zapájal korčule – a bicykel. „Kúpil som si ho od ruky, starší horský – a na ňom aj pôjdem. Nie som nijaký veľký cyklista. Inšpiroval ma v tomto smere Čech Honza Bláha, ktorý šiel z Brna k moru bicyklom za šesťtisíc korún, bez akéhokoľvek tréningu vyše tisíc kilometrov. Nešlo mu o výkon, ale o ‚hec‘. Ľudí chcel motivovať, že aby prežili niečo skutočné, nepotrebujú na to kopu financií. Len stačí nesedieť doma na zadku. Občas počúvam, že na dovolenku si stačí vziať len peniaze, doklady a plavky. Presne to aj spravím. Tiež nejdem ovešaný vecami, beriem si len trochu stravy do batoha a vodu do fľaše. Chcem to zvládnuť s jedným nocľahom. Nie som prvý ani posledný, čo sa rozhodol pre takúto formu dopravy do najobľúbenejšej letnej destinácie Slovákov, no rád by som cestu viac spropagoval.

Do okolia Rijeky plánuje vyraziť v prvej polovici júla. V mapách, čo si objednal z Rakúska a Slovinska, sa vŕta každučký deň. „Z Bratislavy sa vydám na noc do Mariboru zväčša po rakúskych cyklocestách. Pod Wiener Neustadtom sa napojím na medzinárodnú Eurovelo 9, ktorá ma zavedie až do Slovinska. Tam prespím a zvyšok trasy chcem dať na druhý ‚šup‘. Ak si udržím priemernú rýchlosť nad 20 km/h, mal by som to dať za 30 hodín čistého času na bicykli, keďže cesta tam má dĺžku do 600 kilometrov. Na pláži vyložím z kameňov čas 14:35,50, ktorým ma Richard Nagy ‚zdolal‘. Cestu, pochopiteľne, budem zaznamenávať. Zaplávam si, oddýchnem si a vrátim sa nazad domov. Dúfam, že to zvládnem,“ zakončil s úsmevom Rado Klein.

Viac informácií o putovaní Rada Kleina nájdete na https://www.facebook.com/login/?next=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbicyklomkmoru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Nagy