Prevádzky prebaľovali poľské mäso a vydávali ho za slovenské

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Simon
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 17. januára (WEBNOVINY) – Niektoré prevádzky na Slovensku prebaľujú mäso z pôvodného priameho obalu do nového priameho obalu, aj keď na to nemajú oprávnenie. Vyplýva to z viacerých kontrol iniciovaných ministerstvom pôdohospodárstva. Označovanie hydinového mäsa z Poľska za výrobky slovenského pôvodu zistili počas mimoriadnej kontroly začiatkom januára v dvoch prevádzkach – v Hydine Košice a Podtatranskej hydine. Ani jedna nemala registráciu na takúto činnosť. „Tým nechcem povedať, že spotrebitelia boli ohrození na zdraví, ale boli zavádzaní z hľadiska toho, aký výrobok v skutočnosti kupujú, že kupujú slovenský výrobok a kupovali výrobok poľský,“ vyhlásil na dnešnom brífingu šéf rezortu pôdohospodárstva Zsolt Simon. Ako informoval, pri kontrole zistili aj ďalšie nedostatky v evidencii, pretože tieto spoločnosti majú aj svoje vlastné farmy, kde produkujú hydinu.

Prevádzky porušili zákon o veterinárnej starostlivosti a Štátna veterinárna a potravinová správa začala voči prevádzkovateľom správne konanie. Výsledkom môže byť pokuta. „Tento jav považujem nie za ojedinelý, ale za akýsi potravinový folklór,“ vyhlásil Simon. Podľa neho nejde iba o problém na Slovensku, ale v celej Európskej únii a najmä v nových členských krajinách.

Ako Simon podotkol, prebaľovanie mäsa nie je v rozpore so zákonom, ani s legislatívou Európskej únie, no je potrebné byť v tejto oblasti opatrnejší. Pripomenul, že to otvára problematiku vystopovateľnosti pôvodu výrobkov v únii a bude potrebné riešiť ju na európskej úrovni.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Zsolt Simon