Salámový syr a korbáčiky dostali od únie ochrannú značku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korbacik
Foto: wikipedia.org

BANSKÁ BYSTRICA 15. marca (WEBNOVINY) – K slovenským výrobkom s európsky chráneným názvom pribudli Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik a Tekovský salámový syr.

Ako dnes informoval hovorca Úradu priemyselného vlastníctva SR Július Šípoš, v Registri chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení poľnohospodárskych výrobkov a potravín, vedenom Európskou komisiou, sú tieto názvy zapísané ako chránené zemepisné označenia. Príslušné vykonávacie nariadenia boli v Úradnom vestníku Európskej únie zverejnené 12. marca, účinnosť nadobudnú 20 dní od zverejnenia.

Prestížna ochrana

Po nadobudnutí účinnosti nariadenia môžu výrobcovia používať na označovanie svojich výrobkov vyrobených v súlade so špecifikáciou nielen príslušný názov, ale aj doplňujúci údaj, že ide o chránené zemepisné označenie, a najmä žlto-modrý symbol Spoločenstva,“ uviedol Šípoš. Dodal, že výrobcovia musia zároveň splniť podmienku kontroly dodržiavania špecifikácie výrobku pred uvedením výrobku na trh.

Pre výrobcov znamená zapísané zemepisné označenie prezentáciu určitej kvality, ktorú musí takýto výrobok zaručovať, zachovanie spôsobu výroby, ale aj propagáciu určitého územia, oblasti alebo krajiny. Pre spotrebiteľov má byť v prvom rade zárukou kvality a zabezpečenia rovnakých vlastností výrobku, ako aj informáciou o jeho výnimočnosti. Okrem Zázrivského korbáčika, Oravského korbáčika a Tekovského salámového syra má Slovenská republika chránené ďalšie štyri názvy – Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenská parenica a Slovenský oštiepok, a to tiež ako chránené zemepisné označenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať