SIMON: Na Slovensku je veľa nekvalitnej bryndze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bryndza
Do európskeho Registra chránených zemepisných označení (CHZO) patrí na základe nariadenia Európskej komisie už aj Slovenská bryndza. Po takmer štvorročnom procese komisia produkt do registra zapísala 16. júla tohto roka. Bratislava, 17. júl 2008. Foto: SITA/archív MP SR

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Na Slovensku je podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona na pultoch veľa nekvalitnej bryndze. Ako uviedol dnes na tlačovej besede po stretnutí s výrobcami bryndze, do potravinového kódexu ministerstvo zapracuje, že na Slovensku by každý výrobca mal vyrábať Slovenskú bryndzu s podielom ovčej hrudky vyšším ako 50 percent. Kto si kúpi výrobok s označením bryndza, musí si byť vedomý, že kúpil len tvaroh vylepšený kúskom ovčej hrudky.

Podľa Simona nie je schodnou cestou zakázať dovoz lacnej bryndze zo zahraničia. To by sa dalo len na základe rozhodnutia súdu, ktorý by musel rozhodnúť, že ide o zavádzanie spotrebiteľa.

Slovensko má od roku 2004 zaregistrovanú a chránenú bryndzu v Bruseli pod názvom Slovenská bryndza, ktorá musí obsahovať najmenej 51 percent ovčej hrudky. Zvyšok je možné doplniť kravskou hrudkou. Na trhu sa však predáva bryndza od niekoľkých desiatok výrobcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať