Školy produkujú stovky absolventov v odbore kuchár, v praxi sa uplatní iba málo z nich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 22. júla (WebNoviny.sk) – Zamestnávatelia ponúkajú voľné pracovné miesta kuchára aj počas hlavnej sezóny.

Prezident Zväzu cestového ruchu SR Marek Harbuľák odhaduje počet neobsadených pracovných miest v pozícií kuchár na viac ako tisíc. Agentúru SITA o tom informoval Peter Fečík z Republikovej únie zamestnávateľov.

Stovky absolventov ročne

Podľa štatistickej evidencie aktuálne na Slovensku za kuchára študuje viac ako 3 000 detí. Školy produkujú v troj- a štvorročných odboroch každý rok stovky absolventov v odbore kuchár, no v praxi sa vie uplatniť iba malé percento z nich.

Republiková únia zamestnávateľov informuje, že podľa prieskumov a štatistík až dvaja z troch rodičov žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl v prieskume deklarujú, že strednú školu si vyberá samo dieťa. Rovnako tak 80 percent opýtaných rodičov uviedlo, že informácie o možnostiach stredoškolského štúdia získava od svojho dieťaťa a 76 percent od priateľov a známych. Na druhej strane, prieskumy spoločnosti Trexima Bratislava hovoria, že 32 percent vysokoškolsky vzdelaných ľudí pracuje na stredoškolskej pozícii a až 60 percent stredoškolských absolventov nepracuje v odbore.

Cieľom je zatraktívniť duálne vzdelávanie

V dnešnej dobe už neplatí, že môžete skončiť ľubovoľný odbor a uplatníte sa kdekoľvek. Dnes už zamestnávatelia potrebujú kvalifikovaných zamestnancov, ktorí budú rozumieť svojej profesii,“ hovorí riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania Michal Bartók s tým, že v prípade profesie kuchára žiaci študujúci v systéme duálneho vzdelávania absolvujú praktickú výučbu priamo na pracovisku zamestnávateľa, kde už počas školy získajú prax a skúsenosti v reálnom prostredí. Rovnako tak podľa inštitútu získajú pracovné návyky a lepšie sa pripravia pre potreby trhu práce než ostatní absolventi klasického študijného programu.

Naším cieľom je zatraktívniť duálne vzdelávanie nielen pre veľké firmy, ale aj malé hotely a reštaurácie, aj preto úzko spolupracujeme spolu so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania na úprave legislatívy tak, aby bol systém duálneho vzdelávania pre nich atraktívnejší. Naším cieľom je tieto zmeny koncepčne pripraviť do konca roka 2017,“ uviedol Harbuľák.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať