Kouča Vůjtka potešila efektivita, pochválil brankára Staňu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vůjtek
Tréner Slovenska Vladimír Vůjtek (uprostred) zo Slovenska počas zápasu Francúzsko - Slovensko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

HELSINKI 3. mája (WEBNOVINY) – Slovenská hokejová reprezentácia si poradila s prvou prekážkou v Helsinkách, v piatkovom otváracom zápase 77. svetového šampionátu zdolala Francúzov 6:2.

Slovákom vychádzalo v úvode turnaja zakončenie, z 37 streleckých pokusov sa radovali šesťkrát. Len druhýkrát pod vedením trénera Vladimíra Vůjtka dosiahli Slováci v jednom zápase šesť gólov. Prvý raz sa im to podarilo 12. novembra 2011 v Mníchove proti Nemecku (6:3).

V piatok sa v Hartwall Areene gólovo presadili všetky štyri formácie. „Šesť gólov sme už dávno nedali, preto sme s dnešným zápasom veľmi spokojní. Tím budujeme už dva roky a budeme radi, ak by sa nám ďalej takto strelecky darilo,“ uviedol Vladimír Vůjtek.

Obrazom: Momenty zo zápasu Francúzsko – Slovensko

Francúzsko - Slovensko
Kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan počas úvodného zápasu 77. majstrovstiev sveta v hokeji, v ktorom hrali zverenci trénera Vladimára Vůjtka proti Francúzsku. Foto: SITA/AP

Francúzsko - Slovensko
Zľava: Miroslav Šatan zo Slovenska a Cristobal Huet z Francúzska počas zápasu Francúzsko - Slovensko, základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013 Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Francúzsko - Slovensko
Zľava: Michel Miklík a Roman Kukumberg zo Slovenska počas zápasu Francúzsko - Slovensko, základnej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Fínsku a Švédsku. Fínsko, Helsinki, 3. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Francúzsko - Slovensko
Radosť slovenských hokejistov po úvodnom góle Michela Miklíka do siete Francúzska v úvodnom stretnutí 77. majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP
Francúzsko - Slovensko
Radosť slovenských hokejistov po úvodnom góle Michela Miklíka do siete Francúzska v úvodnom stretnutí 77. majstrovstiev sveta. Foto: SITA/AP

Zaujímavosti po zápase Francúzsko – Slovensko

* V 19. vzájomnom zápase medzi oboma tímami dosiahlo Slovensko 15. víťazstvo. Tri duely sa skončili remízou a jeden vyhrali Francúzi.

* Oba tímy sa stretli tretíkrát na majstrovstvách sveta, všetky súboje odohrali v Helsinkách. Slovensko v nich vždy dalo minimálne päť gólov (1997 – 5:3, 2012 – 5:4, 2013 – 6:2).

* Michel Miklík sa stal strelcom úvodného gólu na 77. svetovom šampionáte, ktorý hostia Helsinki a Štokholm.

* Pre Miklíka to bol druhý gól v kariére na MS a deviaty celkovo v reprezentácii.

* Peter Ölvecký strelil tretí reprezentačný gól, prvý na MS v šiestom zápase. Hneď pri svojej premiére na šampionáte skóroval Tomáš Záborský (piaty presný zásah v reprezentácii).

* Branko Radivojevič sa na majstrovstvách sveta strelecky presadil deviatykrát v kariére. Libor Hudáček dosiahol svoj šiesty gól v národnom tíme SR.

* Miroslav Šatan nastúpil na 162. zápas za slovenskú reprezentáciu a vyrovnal sa tým doterajšiemu osamotenému rekordérovi v počte štartov Martinovi Štrbákovi.

* Šatan je s 81 gólmi najlepším strelcom reprezentačnej histórie. V Helsinkách dosiahol už svoj 36. presný zásah a celkovo 70. bod v kariére v elitnej kategórii na MS.

„Som veľmi rád, že všetky útoky dali aspoň gól. Pripravovali sme sa na súperove presilovky a s výnimkou druhého gólu Francúzov sa nám darilo útočnú snahu pri ich početnej výhode eliminovať. Rasťo Staňa sa s úlohou prvého brankára v tomto súboji vyrovnal dobre. Je skúsený a patrí k najlepším gólmanom v Rusku. Som rád, že sa do streleckej listiny zapísal aj Miro Šatan, pred gólom mal už nejaké šance,“ dodal tréner slovenskej reprezentácie.

Reprezentačný kouč označoval pred šampionátom duel s Francúzmi za veľmi dôležitý. Galský kohút potrápil jeho zverencov vlani v záverečnom zápase základnej skupiny (5:4) a hráči i realizačný tím aj tentoraz očakávali tuhý odpor.

Slováci chceli vstúpiť do turnaja víťazne a získať potrebnú pohodu. „Po vlaňajšku sme mali z Francúzov trocha obavy. Vedeli sme, že dobre korčuľujú a hrajú perfektne presilovky. Nečakali sme však, že nasadia forčeking a od začiatku pôjdu napádať našich obrancov hneď vo dvojici. Robilo nám to chvíľu problémy a sme radi, že sme to ustáli a nepovolili im výraznejšie šance. Miklíkov gól nás upokojil a v druhej tretine sme už kontrolovali hru až na tri momenty, keď nás pri ich nájazdoch podržal brankár Staňa,“ hodnotil Vladimír Vůjtek.

V tretej časti sa jeho zverenci dostali do vedenia 5:0. Prišlo však poľavenie a Francúzi strelili dva góly. „Hráči sa uspokojili a mysleli si, že už iba dohráme zápas. To sa nikdy nevypláca,“ pripustil kouč, ktorý pred šampionátom mal obavy z obrany. Nevychádzali z plnenia defenzívnych činností. Vůjtek mal pochybnosti o rozohrávke zadákov. „Máme iných obrancov ako vlani, nie sú takí konštruktívni. Sú však bojovní, v osobných súbojoch dobrí a vedel som, že ich budú vyhrávať,“ priznal Vůjtek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branko RadivojevičLibor HudáčekMichel MiklíkMiroslav ŠatanPeter ÖlveckýTomáš ZáborskýVladimír Vůjtek