Po letnej prestávke čaká ministrov hlasovací maratón

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ministerstvo financií, ktorému šéfuje Peter Kažimír, vylepšilo prognózy hospodárskeho rastu. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. augusta (WebNoviny.sk) – Po letnej prestávke sa v stredu opäť stretne vláda na svojom riadnom zasadnutí. Na premiéra Roberta Fica a jeho ministrov čaká program, v ktorom je zatiaľ 75 bodov. Napríklad rezort financií predkladá na rokovanie 13 legislatívnych návrhov, ministerstvo spravodlivosti sedem návrhov a predložený je aj návrh ministra kultúry Mareka Maďariča o zvýšení koncesionárskych poplatkov, ktorý vyvolal spor medzi ním a koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS).

Medzi normami z dielne ministerstva financií sa nachádza aj návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorým sa má korporátna daň znížiť z 22 na sľúbených 21 percent. Nižšia sadzba dane sa má pritom použiť za zdaňovacie obdobie začínajúce sa najskôr 1. januára 2017. Návrh novely okrem toho prináša aj zrušenie zdravotných odvodov z dividend, ktoré sú na úrovni 14 percent. Zároveň sa však zavádza pre fyzické osoby daň z dividend bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, a to na úrovni 15 percent.

V programe je aj protischránkový zákon

Z dielne ministerstva financií má vláda rokovať aj o návrhu novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, o novele zákona o správnych poplatkoch, ktorá ma zmeniť systém poplatkov pri registrácii vozidiel, a zmeny sa chystajú aj v zákone o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter na rokovanie vlády predkladá novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa od začiatku budúceho roka dôchodky zvýšia najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. V prípade starobných penzií by tak išlo o zvýšenie o vyše 8 eur. Novela zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku upravuje to, že vláda aj na konci tohto roka už tretíkrát po sebe vyplatí časti penzistov tzv. jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok k vianočnému príspevku by mali rovnako ako vlani a predvlani penzisti, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do sumy 396,18 eura.

V balíku zákonov z ministerstva spravodlivosti je zákon o registri verejného sektora, tzv. protischránkový zákon, zákon o upomínacom konaní a novela zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní EÚ. Po pripomienkovom konaní sa v protischránkovom zákone rozšíril okruh registra partnerov verejného sektora, ktorí sa uchádzajú o verejné zdroje zo štátneho alebo obecného rozpočtu. Po novom budú mať povinnosť registrovať sa aj tí, ktorí sa uchádzajú o peniaze zo štátnych fondov alebo zo štátnych či obecných akciových spoločností. Rozširujú sa sankcie za nepravdivé alebo neúplné údaje. Za nepravdivé informácie napríklad hrozí aj výmaz partnera verejného sektora z registra.

Jeden súd pre elektronické platobné rozkazy

Zákon o upomínacom konaní by mal vytvoriť alternatívu k existujúcemu režimu platobného rozkazu pre podnikateľov, a to formou elektronizácie platobného rozkazu. Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zriadiť jeden súd pre elektronické platobné rozkazy, ktorým má byť Okresný súd v Banskej Bystrici.

Ministerstvo životného prostredia bude na vláde hľadať podporu pre novelu zákona o odpadoch, novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a novelu o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach. Kabinet bude riešiť aj personálnu otázku, z postu štátneho tajomníka ministerstva školstva by mal odvolať Erika Tomáša. Ten na facebookovom profile v pondelok oznámil, že sa vracia ako poslanec do parlamentu a bude opäť spolupracovať aj s premiérom Robertom Ficom ako poradca pre médiá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton DankoJán Richter
Firmy a inštitúcie Vláda SR