Ficova vláda zavíta do Sobraniec, prerokuje akčný plán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Premiér Robert Fico na tlačovej besede po rokovaní vlády v Sabinove. Sabinov, 22. august 2016. Foto: SITA/Viktor Zamborský

SOBRANCE 23. augusta (WebNoviny.sk) – Členovia vlády v utorok pokračujú v sérii výjazdových rokovaní. V Sobranciach budú rokovať o návrhu Akčného plánu rozvoja okresu Sobrance, ktorý predkladá ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Pripravili ho sociálno-ekonomickí partneri z územia, najmä zástupcovia mesta a obcí okresu Sobrance, členovia občianskych združení, predstavitelia miestnej akčnej skupiny podnikateľského sektora.

Majú vzniknúť stovky nových pracovných miest

Ako vyplýva zo zverejneného návrhu, hlavným cieľom Akčného plánu je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Sobrance podporou vytvorenia 1225 pracovných miest do roku 2020. Celková odhadovaná finančná investícia má v rokoch 2016 – 2020 dosiahnuť približne 69 miliónov eur. Vláda predpokladá krytie z verejných zdrojov 53,4 milióna eur a 15,4 milióna eur zo súkromných zdrojov.

Akčný plán sleduje základnú prioritu – zamestnanosť – naprieč prioritnými oblasťami rozvoja. Rozvoj trhu práce má byť založený na posilnení regionálnej a lokálnej ekonomiky, vrátane poľnohospodárstva, lesného hospodárstva a nadväzujúcich odvetví.

Zlepšiť sa má adaptácia a rozvoj pracovných síl prostredníctvom vzdelávania podľa požiadaviek trhu práce a regionálnej politiky okresu. Ambíciou je stabilizovať kvalifikovanú pracovnú silu zlepšením podmienok pre život a podnikanie rozvojom technickej a sociálnej infraštruktúry a zlepšením kvality služieb.

Nezamestnanosť v okrese je dlhodobo nad celoslovenským priemerom

Okres Sobrance dlhodobo eviduje vysokú mieru nezamestnanosti, ktorej príčinu treba hľadať v nevyváženom hospodárskom rozvoji, v zániku vedúcich subjektov regionálnej ekonomiky v procese privatizácie a nedostatku kapitálových zdrojov.

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla k 31. marca tohto roku hodnotu 17,7 % a je dlhodobo nad celoslovenským aj krajským priemerom. Ekonomika okresu nemala ťažisko v priemyselnej výrobe ani v minulosti a nepôsobil tu ani nosný zamestnávateľ. Viac ako tretina všetkých zamestnancov (35 %) pracuje v odvetví verejná správa a obrana a povinné sociálne zabezpečenie. Nosným odvetvím aj napriek zložitej ekonomickej situácii hlavne pre nízke nákupné ceny živočíšnej a rastlinnej výroby zostalo pôdohospodárstvo.

Medzi špecifické faktory patrí hlavne periférna poloha okresu v štáte na schengenskej hranici EÚ s Ukrajinou, špecifická odvetvová orientácia regionálnej ekonomiky, nedostatočne rozvinutá infraštruktúra regiónu, odchod mladej kvalifikovanej sily z okresu a nevyhovujúca štruktúra zameraní stredného školstva. V okrese sú sťažené podmienky pre prilákanie väčších zahraničných investorov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR