Fico vníma Trumpa ako šancu na pozitívne zmeny v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Predseda vlády Robert Fico vníma zvolenie Donalda Trumpa ako šancu k mnohým pozitívnym zmenám v Európskej únii. „Každá zmena je na niečo dobrá. Myslím si, že by sa inak mali riešiť vzťahy medzi USA a Ruskom. Sám som zvedavý, ako sa bude vyvíjať téma sankcií,“ priznal premiér v nedeľňajšej relácii TA3 V politike s tým, že niekedy akoby bola Európa poslíčkom USA a čakala na rozhodnutia Washingtonu.

Verí, že ak Biely dom zruší sankcie, urobí tak aj EÚ. Ficovi sa páči aj to, že Trump ukazuje záujem o vlastných občanov a vlastnú krajinu. Priznal, že 45. americký prezident hovorí aj o menšom zasahovaní do európskych záležitostí z pohľadu armády a obrany. To podľa šéfa vlády bude EÚ tlačiť do bezpečnostných opatrení. „EÚ, ktorá má 550 miliónov ľudí, je ako taká je veľmi silná, ale napriek tomu nie sme schopní zohrávať úlohu globálneho hráča,“ povedal Fico.

Na margo brexitu zopakoval, že na prvom mieste budú záujmy našich občanov a spoločný európsky záujem. Myslí si, že dohoda musí byť výhodnejšia pre EÚ ako pre Londýn. „Ak to bude naopak, dávame príklad iným krajinám,“ vysvetlil svoj postoj. Dodal, že v otázke práv občanov sa dá očakávať spoločný postoj Visegrádskej skupiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpRobert Fico