Iracká armáda vyhnala Islamský štát zo strategického Ramádí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ramádí
Foto: SITA/AP

BAGDAD 28. decembra (WebNoviny.sk) – Iracká armáda v pondelok vyhlásila, že strategicky významné mesto Ramádí bolo oslobodené od bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Informovali o tom svetové tlačové agentúry. Posledným miestom rozsiahlejších bojov bol komplex vládnych budov v centre Ramádí. Nad komplexom dnes dopoludnia zaviala štátna vlajka Iraku, ktorú tam vztýčili príslušníci irackých protiteroristických síl, uviedla agentúra Reuters.

„Mesto Ramádí bolo oslobodené. Iracké protiteroristické sily vztýčili nad vládnym komplexom vlajku Iraku,“ vyhlásil v irackej štátnej televízii armádny hovorca brigádny generál Jahjá Rasúl. Jeho kolega – generál Ismáíl Mahláwí, ktorý vedie vojenské operácie v provincii Anbár – však spresnil, že armáda dobyla len kľúčový vládny komplex. Niektoré ďalšie časti mesta však podľa neho zostávajú pod kontrolou IS, spresnila agentúra AP. Vládny areál bol poslednou významnejšou baštou Islamského štátu v Ramádí, metropole západoirackej provincie Anbár, vzdialenej približne 110 kilometrov západne od Bagdadu. Džihádisti ovládali toto pôvodne 300-tisícové mesto od mája.

Pozemnú ofenzívu irackých vládnych síl zameranú na znovudobytie centra Ramádí, ktorá sa začala minulý utorok, podporovali aj lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA. Postup vojakov však spomaľovali ostreľovači, nastražené výbušniny a zničené mosty, ktoré odpálili bojovníci IS.

Iracké sily dnes údajne tiež zadržali popredného vodcu Islamského štátu, známeho pod prezývkou abú Umar Šíšání. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Fars s odvolaním sa na správy viacerých arabských médií. Šíšáního podľa nich zadržali spoločne s jeho dvoma poľnými veliteľmi v severoirackom meste Kirkúk. Niektoré z médií informovali, že tohto džihádistu pochádzajúceho z Gruzínska zajali počas spoločnej operácie irackej armády a amerických špeciálnych jednotiek. Pentagón však akúkoľvek účasť na údajnom zásahu poprel a informáciu označil za nepravdivú, uviedla agentúra RIA Novosti.

Správu o zadržaní Šíšáního a jeho dvoch veliteľov naopak pre RIA Novosti potvrdil hovorca irackého ministerstva vnútra generál Saad Maan. Trojicu mužov zaistenú príslušníkmi amerického komanda podľa neho previezli do irackého mesta Sulajmáníja. V minulosti sa objavili opakované správy o Šíšániho zabití, ktoré sa však ukázali byť falošné. Abú Umar Šíšání, vlastným menom Tarchan Tajumurazovič Batirašvili, pochádza z čečenského subetnika Kistov žijúceho v Gruzínsku. Jeho bojové meno Šíšání v preklade z arabčiny znamená „čečenský“.

Batirašvili v minulosti pôsobil ako seržant gruzínskej armády, v ktorej radoch sa zapojil aj do vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v roku 2008. Po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii bojoval vo viacerých tamojších džihádistických skupinách, až napokon vstúpil do radov Islamského štátu. V posledných rokoch bol vysokopostaveným veliteľom IS v oblasti severnej Sýrie. Mal tiež na starosti bojovníkov IS pochádzajúcich z Čečenska a ďalších oblastí Kaukazu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát