Irán chce obmedziť počet popráv, zrušiť ich však nemieni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iran_poprava
Foto: SITA/AP

Teherán 29. decembra (WebNoviny.sk) – Iránske vedenie zo zásady nemieni zrušiť vykonávanie trestu smrti v tejto krajine, zvažuje však obmedzenie množstva popráv, ktoré je často predmetom kritiky zo strany medzinárodných ľudskoprávnych organizácií. Vyhlásil to v noci nadnes predstaviteľ iránskeho rezortu spravodlivosti pre oblasť ľudských práv Mohammad Džavád Larídžání, ktorého slová cituje agentúra DPA.

„Je tu priestor na opätovné premyslenie tejto témy,“ vyjadril sa Larídžání v Teheráne. Šéf iránskeho súdnictva totiž podľa neho dospel k záveru, že ani početné popravy nedokázali v Iráne výraznejšie znížiť kriminalitu, obzvlášť čo sa týka obchodovania s drogami. Popravy sú však rovnakou súčasťou iránskeho právneho systému ako napríklad udeľovanie milostí, dodal.

Podľa údajov medzinárodných ľudskoprávnych organizácií v Iráne popravujú každoročne stovky ľudí, čím sa táto islamská republika zaraďuje v celosvetovom rebríčku na druhé miesto po Číne. Tento rok vykonali v Iráne údajne už viac ako 700 trestov smrti. Iránske orgány uvádzajú, že vyše 90 percent popráv sa týka obchodovania s drogami alebo sexuálneho zneužívania detí.

Iránske zákony umožňujú omilostenie osoby odsúdenej na trest smrti na základe rozhodnutia rodinných príslušníkov obetí daného zločinu. Pozostalí si však v takom prípade nárokujú od odsúdenca odškodné, ktorého výška je každý rok nanovo stanovená zákonom a v súčasnosti dosahuje v prepočte 35.000-40.000 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia