Islamský štát popravil v Sýrii za 18 mesiacov 2001 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

BEJRÚT 29. decembra (WebNoviny.sk) – Džihádistický Islamský štát (IS) popravil v Sýrii 2001 civilistov a 420 svojich členov, odkedy v krajine vyhlásil pred 18 mesiacmi kalifát, uviedla v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Medzi zabitými civilistami je asi 930 príslušníkov sýrskeho kmeňa, ktorý vlani povstal proti IS po tom, ako džihádisti obsadili jeho územie na východe krajiny, uviedlo SOHR.

Extrémistická organizácia popravila aj 420 svojich členov, prevažne zahraničných bojovníkov, na základe obvinení zo špionáže pre cudzie krajiny alebo z pokusu ujsť z radov IS a vrátiť sa domov. Medzi obeťami, ktoré popravil IS v Sýrii, je aj vyše tisíc vládnych vojakov a vláde verných príslušníkov milícií a tiež 253 povstaleckých bojovníkov a konkurenčných džihádistov, dodalo SOHR.

IS vyhlásil 29. júna 2014, po dobytí rozsiahlych území v susednom Iraku počas bleskovej ofenzívy, svojho vodcu Abú Bakra Bagdádího za kalifa s tým, že má právo na vernosť všetkých moslimov vo svete. IS si úmyselne vypestoval povesť brutálnej organizácie detailnými videozáznamami, na ktorých zbavuje svojich zajatcov hláv, v evidentnej snahe získať si pozornosť médií a zastrašiť prípadnú opozíciu voči svojej vláde.

IS sa zrodil v irackej vetve al-Káidy, na sýrskom fronte sa však rozišiel so staršou džihádistickou organizáciou, Frontom an-Nusra, ktorý v roku 2013 odolal snahám IS začleniť ho do svojich radov. Front an-Nusra pokračuje v boji v Sýrii spoločne s ďalšími povstaleckými organizáciami proti vláde prezidenta Bašára Asada. IS naproti tomu bojuje o územia proti sýrskym povstalcom, ale tiež proti kurdským a vládnym silám v Sýrii i Iraku.

USA vytvorili medzinárodnú koalíciu, ktorá útočí letecky na ciele IS a usiluje sa obmedziť zásobovanie tejto organizácie financiami a zbraňami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Al-KájdaIslamský štát