Video: Otestovali sme vodíkovú bombu, chváli sa KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu
Severná Kórea si v sobotu pripomenula 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce obrovskou vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval vodca Kim Čong-un. Po vodcovom prejave nasledoval pochod vojakov vo formáciách, najprv však išli oddiely vojakov oblečených v štýle revolučnej armády, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne proti Japonsku. Vrcholom prehliadky bola skupina medzikontinentálnych balistických striel, hoci nie je známe, že by boli aj úspešne otestované. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

SOUL 6. januára (WebNoviny.sk) – Severokórejské vedenie v stredu zverejnilo nečakané oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu. Svetové agentúry o tom informovali krátko po tom, ako zo severovýchodnej časti Kórejského polostrova hlásili zemetrasenie nasvedčujúce štvrtému jadrovému testu Severnej Kórey.

Pchjongjang sa nukleárneho programu nevzdá

KĽDR v rámci potvrdenia tamojšieho štvrtého jadrového testu vyhlásila, že bude pokračovať v rozvíjaní svojho jadrového programu, aby sa chránila pred nepriateľskou politikou zo strany Spojených štátov. Podľa zverejneného vyhlásenia, z ktorého cituje agentúra Reuters, sa Pchjongjang nukleárneho programu nevzdá, kým USA nezmenia svoj „agresívny postoj“. Severná Kórea však ubezpečuje, že bude konať zodpovedne a jadrový arzenál použije len v prípade narušenia svojej zvrchovanosti. Zároveň sľubuje, že svoje nukleárne kapacity nebude zdieľať s inými stranami.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) oznámila nečakane skúšku „miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia“, ktoré predstavuje pozdvihnutie tamojšej „jadrovej sily na ďalší stupeň“. Podľa vyhlásenia prečítaného v štátnej televízii bol tento test „dokonale úspešný“, informuje agentúra AP s tým, že Severokórejčania by sa mohli týmto spôsobom priblížiť k získaniu rakiet s jadrovými hlavicami, ktoré dokážu zasiahnuť územie USA. Svoj predchádzajúci jadrový test uskutočnila KĽDR vo februári 2013.

Video: Test vodíkovej bomby oznámili v štátnej televízii

Vodíková bomba využívajúca dva stupne jadrovej reakcie

V prípade potvrdenia najnovšieho jadrového testu v KĽDR zahraničnými expertmi je možné očakávať sprísnenie sankcií voči tejto izolovanej krajine zo strany OSN, ako aj ďalšie zhoršenie jej vzťahov so susedmi.

Vláda znepriatelenej Južnej Kórey zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR. Vodíková bomba využívajúca dva stupne jadrovej reakcie má omnoho väčšiu silu ako jednoduchšie druhy jadrových zbraní, nevýhodou je však oveľa náročnejšia výroba.

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje zemetrasenia vo všetkých častiach sveta, zaznamenala o 02.30 h SEČ v Severnej Kórei otrasy s magnitúdou 5,1. Podľa juhokórejských zdrojov sa tieto otrasy šírili z miesta ležiaceho v malej hĺbke a vzdialeného 49 kilometrov od objektu Pchungje-ri, kde boli vykonané predošlé jadrové skúšky KĽDR.

Nemenovaní predstavitelia americkej vlády uviedli, že charakter a lokácia seizmickej aktivity zaznamenanej v Severnej Kórei zodpovedajú predchádzajúcim jadrovým skúškam Pchjongjangu. USA zatiaľ ešte preverujú, čo sa skutočne v KĽDR stalo, či naozaj išlo o nukleárny test a aké zariadenie bolo pri ňom použité. V procese verifikácie sa využívajú údaje zo všetkých dostupných senzorov, ktoré by mohli celú záležitosť objasniť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia