Japonci sú v pohotovosti pre prípadnú skúšku rakety KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong un
Severokórejský vodca Kim Čong-un v piatok oslavuje narodeniny. Foto: SITA/AP

TOKIO 29. januára (WebNoviny.sk) – Z dôvodu možnej prípravy skúšobného odpálenia balistickej rakety v Severnej Kórei bola armáda v Japonsku uvedená do stavu pohotovosti. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na dva bližšie nešpecifikované zdroje. „Zvýšená aktivita v areáli severokórejskej odpaľovacej rampy naznačuje, že k skúške môže dôjsť v najbližších týždňoch,“ uviedol jeden zo zdrojov. Agentúre Reuters sa nepodarilo získať reakciu hovorcu japonského ministerstva obrany na tieto tvrdenia.

Japonský minister obrany Gen Nakatani v tejto súvislosti nariadil, aby torpédoborec vybavený integrovaným systémom protivzdušnej obrany Aegis, operujúci v Japonskom mori, bol pripravený zneškodniť každú severokórejskú strelu smerujúcu k územiu Japonska.

V okolí Tokia a na ďalších miestach sú rozmiestnené mobilné raketové systémy PAC-3, ktoré sú poslednou líniou obrany. Skôr než priameho útoku sa však Japonsko viac obáva toho, že úlomky skúšobnej severokórejskej rakety by mohli dopadnúť na jeho územie.

Napätie vo východnej Ázii vzrástlo po tom, čo Pchjongjang oznámil, že 6. januára vykonal úspešný test vodíkovej bomby. Väčšina krajín i odborníci však vyjadrili pochybnosti, že KĽDR dosiahla v tejto oblasti taký významný technologický pokrok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia