Bulharsko je pripravené postaviť plot proti migrantom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico s Kaliňákom si pozreli plot na hranici Grécka s Macedónskom
Situácia na macedónsko-gréckych hraniciach v Gevgeliji. Gevgelija, Macedónsko, 2. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský Foto: SITA/Martin Medňanský

Sofia 25. marca (WebNoviny.sk) – Bulharsko je pripravené postaviť na svojich hraniciach s Gréckom oplotenie proti migrantom. Dôvodom sú obavy, že by migranti mohli začať prúdiť skrze krajinu po tom, ako došlo k uzavretiu tzv. západnej balkánskej trasy, vyhlásil dnes bulharský premiér Boiko Borisov, ktorého cituje agentúra Reuters.

Bulharský parlament vo februári odhlasoval, že polícii bude pri strážení štátnych hraníc s Gréckom, členským štátom Európskej únie, pomáhať armáda. Má sa tým predísť prílevu migrantov, ktorému čelia niektoré susedné krajiny Bulharska. Bulharsko-grécke hranice sa tiahnu v dĺžke približne 500 kilometrov na juhu tejto krajiny.

„Hlavná hrozba prichádza od gréckych hraníc. Sú veľmi dlhé a nechránené. Obávame sa, že grécka vláda už niekoľko uplynulých mesiacov nepristupuje k patričným opatreniam. Sme preto v prípade potreby pripravení vystavať oplotenie,“ uviedol dnes v parlamente Borisov.

Bulharsko so svojím západným susedom Macedónskom vykonali tento mesiac vzdušné a pozemné operácie pozdĺž spoločných hraníc so zámerom zabezpečiť ich kontrolu v reakcii na zvýšený prílev migrantov.

Výstavbu oplotenia na bulharských i macedónskych hraniciach s Gréckom, ktoré by obmedzili počet migrantov prúdiacich do Európy, podporil aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Bulharsko v novembri 2013 začalo stavať oplotenie s ostnatým drôtom na svojich hraniciach s Tureckom. Z plánovaných 166 kilometrov tohto plota sa dosiaľ zrealizovalo takmer 100 kilometrov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Orbán