Šojgu: Rusko posilnilo svoju armádu na juhozápade krajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko si Dňom víťazstva pripomína 71. výročie kapitulácie nacistického
Ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: SITA/AP

Moskva 20. mája (WebNoviny.sk) – Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok povedal, že armáda posilnila svoje jednotky na juhozápade Ruska zbraňami ďalekého dosahu, aby odvrátila vynárajúce sa nové hrozby.

Reagovala tým na „pokusy niektorých krajín rozšíriť svoju vojenskú prítomnosť do blízkosti našich hraníc“, citovala ministra tlačová agentúra AP. Očividne narážal na NATO, dodala. Šojgu povedal, že jednotky Južného vojenského okruhu posilnili „presné zbrane dlhého dosahu“ a protivzdušná obrana. A dodal, že potenciál ruského vojenského námorníctva v oblasti sa zvýši o jednu tretinu.

Za súčasného napätia, ktoré prevláda vo vzťahoch Ruska a Západu kvôli Ukrajine, vyslali USA do Pobaltia a strednej Európy ďalšiu vojenskú techniku. Minulý týždeň uviedli v Rumunsku do prevádzky novú časť systému protiraketovej obrany NATO. Rusko pohrozilo odvetnými krokmi, aby sa zachovala strategická rovnováha.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok vyhlásil, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvolal bilaterálnu Radu NATO-Rusko bez toho, aby o tom informoval Rusko.

„Rada NATO-Rusko pracuje na základe konsenzu. Ak chcú s nami hovoriť o tomto stretnutí, môžu, ale nemôžu to jednoducho oznámiť mikrofónom,“ citovala Lavrova ruská štátna tlačová agentúra TASS. Šéf ruskej diplomacie reagoval na Stoltenbergovo piatkové oznámenie, že NATO sa bude usilovať o nové stretnutie s Ruskom ešte pred svojím júlovým summitom vo Varšave, a to napriek hlbokým rozporom medzi oboma stranami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jens StoltenbergSergej LavrovSergej Šojgu
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy