Zistili viac o vrahovi z Nice. Aj to, čo robil pred útokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mohamed Lahouaiej Bouhlel
Mohamed Lahouaiej Bouhlel Foto: AP Photo / Kapitalis via AP - koláž WbN

NICE 18. júla (WebNoviny.sk) – Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová oznámila, že po útoku muža nákladným autom na davy ľudí na promenáde v Nice je stále hospitalizovaných okolo 85 osôb a 18 z nich je v stave ohrozenia života – vrátane jedného dieťaťa. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Ministerka Tourainová vyzvala všetkých, čo prežili masaker Tunisana na promenáde, aby využili poradenstvo a pomoc, ktoré ponúka francúzska vláda. Tunisan žijúci v Nice neskoro večer 14. júla počas francúzskeho štátneho sviatku Deň dobytia Bastily zrážal chladiarenským autom na promenáde ľudí, ktorí sledovali záverečný ohňostroj, a zabil ich 84.

Tourainová pri rozhovoroch s novinármi povedala, že hoci množstvo hospitalizovaných ľudí bolo už prepustených, niektorí budú zrejme potrebovať ďalšiu liečbu, kým sa ich zranenia zahoja. K zodpovednosti za útok miestneho vodiča nákladných áut z Nice, ktorého polícia nakoniec zastrelila, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Zistili totožnosť chlapca v kóme

Predstavitelia francúzskeho mesta Nice už zistili totožnosť zraneného sedemročného chlapca v kóme, ktorého fotografia sa šírila v sociálnych médiách, keďže bezprostredne po útoku sa k dieťaťu neprihlásili žiadni príbuzní.

Hovorkyňa detskej nemocnice Lenval v Nice, Stéphanie Simpsonová, uviedla dnes pre tlačovú agentúru AP, že chlapec je Rumun a v Nice bol na návšteve spolu s rodičmi, ktorí sú stále nezvestní. Chlapcova stará matka pricestovala v sobotu z Nemecka, aby ho identifikovala. Príbuzný v Nice predtým nahlásil nezvestnosť rodiny.

Chlapec sa nachádza medzi šiestimi deťmi, ktoré sú po útoku zo 14. júla stále hospitalizované, povedala hovorkyňa nemocnice. Dodala, že chlapec je stále napojený na dýchací prístroj a ešte nepodstúpil operáciu. Simpsonová vyhlásila: „Ešte je nádej, že sa zobudí.“

Útočník pred útokom poslal SMS

Právnik odlúčene žijúcej manželky 31-ročného páchateľa Mohameda Lahouaieja Bouhlela (Muhammada Lahwajidža Búhlála) povedal, že žena už nebola v kontakte s manželom. Právnik Jean-Yves Garino uviedol pre televíziu BFM TV, že ženu, ktorá je matkou troch detí útočníka Mohameda Lahouaieja Bouhlela, jej manžel fyzicky týral, ubližoval jej a nakoniec ho vyhodila z domu.

Garino vysvetlil: „Bolo to ťažké, ale urobila to.“ A dodal: „Už s ním nebola v kontakte.“ Podľa slov právnika sa Bouhlel správal násilne aj voči zvyšku rodiny, vrátane manželkinej matky. Ženu v piatok 15. júla úrady zadržali a v sobotu skoro ráno ju z väzby prepustili. V súvislosti s útokom je stále zadržiavaných šesť osôb, pripomenula dnes v správe tlačová agentúra AP.

Podľa agentúry DPA sa objavili v médiách aj informácie, že Bouhlel v dňoch pred útokom prechádzal miestami, kde ho následne uskutočnil, vybral všetky peniaze zo svojho bankového účtu, predal auto a zveril sa tiež blízkym osobám, že sa z neho stal radikál.

Britský bulvárny denník The Daily Mail zverejnil rozhovor s bratom útočníka, ktorý tvrdí, že Bouhlel pred svojím činom poslal príbuzným v Tunisku približne 100 000 eur. Bouhlel tiež údajne poslal jednému z momentálne už zadržaných mužov SMS, v ktorej požadoval „viac zbraní“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať