Turci požadujú doživotné tresty pre tvorcu pokusu o prevrat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen Foto: SITA/AP

Ankara 16. augusta (WebNoviny.sk) – Turecká prokuratúra navrhla dva doživotné tresty pre moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania neúspešného júlového prevratu. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Požadované tresty súvisia s rok trvajúcim vyšetrovaním finančných operácií Gülenovho hnutia, ktoré viedla prokuratúra v západotureckom meste Ušak. Spis ku kauze, v ktorej okrem Gülena figuruje ešte 111 ďalších podozrivých, má vyše 2500 strán.

V americkom exile žijúci kazateľ čelí obvineniam z nelegálnych transferov financií získaných prostredníctvom charitatívnych organizácií a od darcov. Peniaze mali byť pomocou krycích spoločností posielané do USA.

Vyšetrovatelia preto požadujú, aby bol Gülen odsúdený na dva doživotné tresty plus 1900 rokov väzenia, uviedla agentúra Anadolu. V obžalobe sa zmieňuje aj údajný kazateľov podiel na júlovom pokuse o prevrat.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Duchovný, ktorý propaguje umiernený islam a princípy demokracie, žije už od roku 1999 v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch. Okrem údajných finančných machinácií je v Turecku v neprítomnosti stíhaný aj z príprav zvrhnutia vlády a z vedenia ozbrojenej a teroristickej skupiny.

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Ankara napriek tomu požaduje od Washingtonu jeho vydanie. USA uviedli, že žiadosť o Gülenovo vydanie zvážia, od Ankary však požadujú jasné dôkazy o jeho údajných previneniach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Fethullah Gülen