Tatárska a majonéza v teplej kuchyni? Samozrejme!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA

BRATISLAVA – 12. novembra (WBN/PR) – Hoci sa tatárska omáčka a majonéza vnímajú zvyčajne ako prílohy či doplnky jedál, existuje množstvo receptov v ktorých sú používané priamo pri varení v teplej kuchyni. Ich pôsobením totiž mäso, ktoré by inak bolo viac-menej suché, zmäkne a naberie na šťavnatosti. A i keď to znie možno zvláštne, majonézy sú dokonca zdraviu prospešné!

Áno, presne tak! Tatárske omáčky a majonézy pomáhajú mäsu, ktoré pripravujete, aby bolo viac šťavnaté, mäkké a chutné. Preto je vhodné, ak napríklad pred pečením potriete mäso majonézou.

Tatárskej omáčky či majonézy by ste sa nemali báť ani v prípade, že sa snažíte o zdravú stravu. Tatárske omáčky a majonézy sa vyrábajú z čisto prírodných zložiek a sú skvelým zdrojom dobrých olejov. Ich hlavnou zložkou sú totiž dobré rastlinné oleje, ktoré obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny, vrátane esenciálnych omega-3 mastných kyselín. Esenciálne mastné kyseliny sú dôležité pre zdravý rast a vývoj, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a bránia tak upchávaniu ciev. Ľudský organizmus ich však nedokáže vytvárať sám, a tak ich musí prijímať zo stravy. Vďaka rastlinnému oleju nám navyše majonéza pomáha spracovávať vitamíny A, E a K obsiahnuté v zelenine. Tieto vitamíny sú totiž rozpustné iba v tukoch, a tak k ich vstrebávaniu naše telo potrebuje práve isté množstvo tukov, ktoré sú v správnej miere obsiahnuté napríklad práve v majonéze.

Na inšpiráciu vám ponúkame aj dva recepty, vďaka ktorým môžete tieto omáčky zakomponovať priamo do svojich kuchárskych počinov v rámci teplej kuchyne.

Bez názvu
Foto: Hellmann’s

Šťavnaté kuracie plátky

4 porcie:

– 500 g kuracích pŕs

– 4 lyžice tatárskej omáčky Hellmann’s

– 2 strúčiky cesnaku

– 4 lyžice oleja na vyprážanie

– hladká múka na obalenie

– soľ

– čierne korenie

Postup: Kuracie prsia nakrájajte na 2 cm hrubé plátky. Osoľte a okoreňte ich. Premiešajte mäso s tatárskou omáčkou Hellmann’s a s prelisovaným cesnakom. Môžete ho dať na 30 minút do chladničky, mäso potom bude jemnejšie a šťavnatejšie. Na panvici rozohrejte olej. Plátky kuraťa zľahka obaľte z obidvoch strán v múke a vypražte z obidvoch strán do zlatista (cca. 3 minúty z každej strany).

Jemné bravčové kotlety

4 porcie:

– 4 bravčové kotlety

– 4 lyžice majolenky Hellmann’s

– 1-2 cibule

– soľ

– čierne korenie

– strúhaný parmezán na posypanie

Postup: Kotlety dôkladne naklepeme. Osolíme, okoreníme a posypeme cibuľou nakrájanou na kolieska. Potom mäso a cibuľu potrieme majolenkou Hellmann’s a posypeme strúhaným parmezánom. Pečieme v predhriatej rúre na 190-200 stupňov počas 25 minút do zlatista.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať