To nevymyslíte: Nezvyčajné príbehy roka 2010

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Sedadlá lásky v Kodani Foto: www.washingtoncitypaper.com

Návštevníci Medzinárodného veľtrhu luxusu v talianskej Verone mohli medzi vystavenými kúskami obdivovať aj zlatú rakvu so zabudovaným mobilným telefónom. Ten by mal zosnulým pomôcť dostať sa na čerstvý vzduch v prípade, že boli náhodou pochovaní za živa. Otázka, či má sieť operátora dosah aj do podzemia, zostala nezodpovedaná.

Bez názvu
Foto: www.backseatcuddler.com

Tehotný muž Thomas Beatie vo februári oznámil, že čaká tretie dieťa. Beatie bol pôvodne ženou, ktorá si zmenila pohlavie na mužské, ale ponechal si pôvodné ženské reprodukčné orgány. Pre umelé oplodnenie sa rozhodol, pretože jeho žena Nancy je neplodná. Thomas a jeho manželka Nancy majú už dve deti, obe dojčila Nancy.

Mali ste chuť pripomenúť si výročie plavby Titanicu na lodi Balmoral? Zlá správa – pamätná plavba Titanicu je už od októbra vypredaná. Tento rok, konkrétne 15. apríla 2010, uplynulo už 98 rokov od jednej z najznámejších a najtragickejších udalostí minulého storočia – stroskotania Titanicu. Loď, ktorá si uctí pamiatku Titanicu, sa na plavbu vydá až v roku 2012, no lístky sú už teraz beznádejne vypredané. Osláviť sté výročie udalosti, počas ktorej sa luxusná pýcha oceánov vydala na svoju prvú plavbu a zároveň si uctiť pamiatku vyše 1500 pasažierov, ktorí pri osudnej plavbe prišli o život, túži veľa ľudí. Všetkých 1309 lôžok na palube Balmoral, ktorá bude od 8. apríla 2012 kopírovať pôvodnú trasu „nepotopiteľnej“ lode, je už od októbra rezervovaných.

Bez názvu
Foto: http://scienceclass.ning.com/

Po miliardách rokov sa už aj najjasnejšia hviezda oblohy môže pochváliť svojím majiteľom. Vlastníčkou Slnka sa stala 49-ročná Angeles Duran zo španielskej Galície. A mohli ste ním byť aj vy – vlastníkom Slnka sa mohol stať každý – išlo len o to, komu to napadne ako prvému. Na svete totiž existuje medzinárodná dohoda, podľa ktorej si žiadna krajina nesmie nárokovať na vlastníctvo planéty či hviezdy, ale o jednotlivcoch nič nespomína. „Nebol v tom žiaden háčik, svoje tvrdenie mám legálne podložené. Nie som hlúpa a zákon poznám veľmi dobre. Urobila som to, čo mohol urobiť ktokoľvek, ale mne to napadlo ako prvej,“ dodala šťastná majiteľka Slnka. Podnikavá Španielka chce teraz zaviesť poplatky pre každého, kto akýmkoľvek spôsobom Slnko využíva.

Mozambický väzeň, ktorý bol prepustený na podmienku, sa vlámal do väzenia po tom, ako zistil, že svet „vonku“ sa mu nepáči. Camilo Antonio, 28- ročný mladík si vo väzení odpykal 10-ročný trest za vraždu svojho nevlastného otca. Na slobode sa však Antoniovi nepáčilo – mal strach, že rodina zavraždeného sa mu bude chcieť pomstiť. A tak strhol celú stenu väzenia, aby sa dostal naspäť. Za zničenie majetku dostal rozsudok – jeden rok nepodmienečne – a šťastný sa vrátil tam, kde je podľa jeho slov najbezbečnejšie.

Podobný príbeh sa nedávno odohral aj na Slovensku. Dušan Debnár, 55-ročný muž z Banskej Bystrice, sa chcel dobrovoľne vrátiť do väzenia, preto oznámil uloženie bomby na železničnej stanici. Za prečin šírenia poplašnej správy sa s prokurátorom dohodol na treste desať mesiacov odňatia slobody nepodmienečne. Debnár sa chcel vrátiť do väzenia, pretože si nevedel zvyknúť na normálny život na slobode. Ešte pred rokom 1989 bol osúdený na dlhoročný trest za dvojnásobnú vraždu priateľky a jej milenca. V roku 2009 Debnára podmienečne z výkonu trestu prepustili, ale i napriek viacerým pokusom nevedel nájsť riešenie, ako sa zaradiť do spoločnosti v nových podmienkach. Preto sa rozhodol vrátiť tam, kde to už poznal – do väzenia.

Bez názvu
Foto: www.dvice.com

Jasný signál robí hľadanie jednoduchším. A preto sa v Kodani rozhodli pomôcť nezadaným svojským spôsobom. Dopravná spoločnosť Arriva na svojich autobusoch umiestnila „sedadlá lásky“ pre ľudí, ktorí hľadajú partnera. „Láska na prvý pohľad je možná aj v autobuse,“ myslí majiteľ spoločnosti pochádzajúci z Británie. V každom zo 103 autobusov sa nachádza jedna dvojica sedadiel pokrytá červenou látkou s nápisom „sedadlá lásky“ a otázka – môžem si prisadnúť? – tak nadobudla nový význam.

Pre tých, ktorí sa už našli, letecká spoločnosť Air New Zealand zriadila novú triedu – Cuddle Class (cuddle – maznať sa, pozn. red.). Tá umožňuje cestujúcim rezervovať si rad troch sedadiel, ktoré sa dajú premeniť na pohodlnú malú posteľ.

Bez názvu
Foto: www.thestudentroom.co.uk

McDonald´s plánuje McSvadby. Kráľovstvo hamburgerov, do zlatista upečených hranolčekov, lentilkových zmrzlín a lahodných milkshakeov rozširuje portfólio svojej pôsobnosti. Najnovšie vám v McDonalde naplánujú aj svadobnú hostinu. S nápadom organizovať McSvadby prišla reštaurácia v Hongkongu začiatkom októbra a po dotiahnutí detailov ho záujemcovia budú môcť využívať už od januára budúceho roku. „Na tradičných čínskych svadbách mladomanželia spolu zjedia čerešňu a potom sa pobozkajú, my pre nich budeme mať hranolky,“ informovala Helen Cheung. „Ľudia často hovoria, že sem chodievali na rande, alebo že sa v McDonalde dokonca spoznali, a preto sa tu chcú aj zobrať. Vidíme v tom veľkú obchodnú príležitosť,“ dodala pre denník Oriental Daily. Ceny za McServis ešte nie sú zverejnené, ale hovorcovia spoločnosti sľubujú prijateľné podmienky.

Britský kostol zažil nezvyčajnú ceremóniu, keď farár koncom decembra požehnal mobilné telefóny 80-tich pracovníkov z finančnej štvrte City v Londýne. Nápad sa odráža od dávnej tradície, kedy roľníci a remeselníci mohli priniesť do kostola svoje náradie ako pluhy či nože, aby ich farár požehnal. Robilo sa tak vždy prvý pondelok po Vianociach, kedy sa ľudia tradične vracali k svojmu remeslu. Tradície predsa len nevymierajú.

Informácie zozbierané z: www.afp.com, www.reuters.com, www.stuff.co.nz,

www.titanicmemorialcruise.co.uk, www.huffingtonpost.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať