Tínedžera volajú za šéfkuchára, v 14-tich ohúril gurmánov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Flynn McGarry Foto: www.dailymail.co.uk

Niektorí premýšľajú o tom správnom povolaní celý život, ďalší sú o svojom poslaní presvedčení už odmalička. Štrnásťročný Američan Flynn McGarry patrí do tej druhej skupiny. Malý školák za krátku kuchársku kariéru stihol pripraviť luxusnú večeru pre 120 ľudí, vyskúšať si varenie v top reštauráciách v USA, prichystať 18-chodové menu pre skupinu hostí a očariť kritikov na celom svete. Najnovšie dostal pozvanie zahrať sa na šéfkuchára v jednej z najluxusnejších reštaurácií v Beverly Hills, kde koncom januára pripraví 12-chodové menu pre 40 hostí v astronomickej cene 160 dolárov na osobu.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

„Šéfkuchár v BierBeisl je veľmi milý a povedal mi, že mi pomôže uvariť čokoľvek, čo budem potrebovať. Idem do toho s oveľa väčším sebavedomím ako to bolo pri ostatných jedlách. Už som začal behať po meste a zháňať ingrediencie. Je to aj týždňový proces, čo si ľudia často neuvedomujú,“ uviedol malý šéfkuchár, ktorý lístky na hostinu vypredal v priebehu niekoľkých dní.

Flynn rozbehol svoju kuchársku kariéru, keď mal 11 rokov. Jedným z dôvodov, ktorý ho ťahal do k hrncom, bola aj skutočnosť, že mu nechutilo jedlo od mamy. Tá sa našťastie neurazila a namiesto toho mu poradila, kde môže nájsť chutné recepty. „Moja mama nerada varila a keď varila, jej jedlo mi veľmi nechutilo. Pozeral som program na Food Network a pomyslel som si: ‚Toto by som zvládol.‘ A tak som išiel do kníhkupectva a hľadal som najhrubšiu a najväčšiu kuchársku knihu. Našiel som ‚The French Laundry‘ od Thomasa Kellera. Porcie boli náročné a ich príprava trvala často viac ako šesť hodín. A tak som sa ich rozhodol zjednodušiť – a tam to všetko začalo,“ spomína malý šéfkuchár.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

„Potom nastal okamih, kedy som sa tomu chcel venovať najviac, ako som mohol. Keď som si prezeral všetky kuchárske knihy a hľadal recepty na internete, pomyslel som si: ‚Jedného dňa by som to mohol dokázať.‘ Hovoril som si, že vždy, keď to vyskúšam, budem snáď lepší a lepší. A potom som si to jednoducho zamiloval,“ uviedol Američan.

Okamih, kedy sa Flynn rozhodol stať sa šéfkuchárom, prišiel o rok neskôr. Vtedy sa školák prelúskal cez väčšinu kuchárskych kníh a pomaly začal experimentovať s vlastnými receptami. „Vždy som bol veľmi kreatívny a chcel som vytvárať vlastné jedlá. Veľa som o tom nevedel, ale začal som s variáciami z French Laundry a ďalších kníh a varil som pre rodinu.“ Krátko na to dostal chuť variť pre väčšiu skupinu ľudí, a tak doma založil malý biznis s názvom Eureka, kde raz za mesiac zorganizoval posedenie pre známych i neznámych, ktorých vždy ohúril niekoľkochodovým menu. Keďže doma poriadne nedočiahol na sporák, požiadal rodičov, aby mu pomohli zmeniť jeho detskú izbu na testovaciu kuchyňu.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Vyše roka tak Flynn spával hneď vedľa sporáka, keď sa jeho staršia sestra presťahovala na internát, preniesol si posteľ do jej izby a tú svoju kompletne prerobil na kuchyňu. Hoci si za hostinu účtuje okolo 150 dolárov na osobu, Američan tvrdí, že finančné zisky sú takmer nulové. „Ani na jednej z hostín, ktoré som doma organizoval, sme nezarobili – nie je to továreň na bankovky. Znížili sme ceny, robíme viac jedla a používame drahšie ingrediencie. Je to noc zábavy – tak o tom premýšľajú všetci šéfkuchári – stretneme sa, aby sme si vychutnali dobré jedlo, robíme, čo máme radi a dobre sa pritom bavíme,“ tvrdí mladý gurmán.

Flynnova mama má veľkú radosť, že sa synovi tak darí: „Postupuje tak rýchlo, je to ohromujúce a aj veľmi vzrušujúce. Mal pre to takú vášeň, že bolo úplne prirodzenou voľbou dovoliť mu robiť, čo má rád.“ Flynn dostal ponuku vyskúšať si prácu kuchára vo viacerých reštauráciách v Los Angeles či v New Yorku a varil s uznávanými kuchármi vrátane Daniela Humma. „Bolo skvelé vidieť kuchára, ktorý vaľká cesto päsťami a je taký uvoľnený. Keď vlastníte reštauráciu takého kalibru, je to veľmi stresujúce a on sa stále dokáže usmievať,“ uviedol Flynn.

Pre nádejných kuchárov má jeden odkaz: „Sústredenie sa na vašu vášeň a usilovná práca sa nakoniec vždy vyplatí. V momente, keď sa prestanete starať, či budete slávny alebo sa vám bude dariť, sa váš sen splní. Urobil som niečo so svojím talentom a ľudia si to všimli.“

http://abcnews.go.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať