Tráviacim ťažkostiam sa dá v lete predísť opatrnosťou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zmrzlina leto
Foto: blogspot.com

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – V lete môžu byť viac nebezpečné potraviny, ktoré si vyžadujú chladenie, či potraviny v systéme rýchleho občerstvenia, varuje zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Medzi takéto potraviny patria napríklad cukrárske výrobky, rôzne majonézové šaláty či mäkké mäsové výrobky.

„V prípade, že potravina, či už kúpená alebo doma skladovaná, javí známky netypickej vône, zmenenej farby, štruktúry, celkového vzhľadu, narušeného obalu – takúto potravinu sa neodporúča konzumovať,“ pripomína Rovný, pretože porušenie kvality potraviny môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

Hygienik ďalej zdôrazňuje základné odporúčania pre stravovanie počas leta. Mali by sme jesť len ovocie a zeleninu po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou. Ľad do nápojov by sme mali používať len ak je istota, že je vyrobený z pitnej vody.

Taktiež by sme sa mali vyhnúť mäsovým výrobkom či vaječným, ktoré sú nedostatočne tepelne upravené. Hygienik neodporúča jesť jedlá, ktoré sú príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti.

Počas dovolenky v zahraničí neodporúča jedlá pripravované na miestnych trhoviskách, pretože úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia. Pozor si treba dať aj na pikantné jedlá. Hygienik upozornil aj na čistotu rúk, čisté pracovné plochy a náradie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný