Pukance obsahujú viac antioxidantov ako ovocie a zelenina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.realage.com

Vôňa pukancov sa dnes väčšinou spája s priestormi kinosál. Chrumkavá pochúťka, ktorú možno pripraviť naslano i nasladko, pritom spestruje jedálny lístok už niekoľko storočí. Najstarší popcorn objavili bádatelia v jaskyni v Novom Mexiku v roku 1948 a jeho vek odhadli päťtisíc rokov. O tom, že pukance sú výborným doplnkom pri diéte odborníci informovali už dávnejšie. Vysoký podiel vlákniny, minimum tuku, obsah vitamínu B, draslíka i železa z nich robia ideálnu pochutinu aj pre bezlepkovú diétu. Rýchlo zasýtia a ich kalorická hodnota je priaznivá – pravdaže len za predpokladu, že sa vzdáme všetkých príchutí od maslovej až po bylinkovú a nepreženieme to so solením.

Ovocie
Foto: www.morguefile.com

Výskumníci z univerzity Scranton v Pensylvánii nedávno odhalili ešte jeden dôvod, prečo ich bez výčitiek zaradiť do jedálnička – pukance v sebe obsahujú viac antioxidantov ako ovocie a zelenina. O pozitívnych účinkoch antioxidantov niet pochýb – znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb, podporujú správne fungovanie hrubého čreva, zlepšujú kvalitu pokožky, znižujú problémy s dýchaním, dokonca bojujú proti niektorým typom rakoviny. Nachádzajú sa najmä v čerstvom ovocí a zelenine, odkiaľ pochádza aj známe pravidlo piatich porcií denne na zlepšenie imunity.

Podľa vedcov sa však vysoký obsah koncentrovaných antioxidantov nachádza aj v pukancoch. V jednej bežnej porcii ich hodnota dosahuje až 300 mg, teda takmer dvojnásobné množstvo, než aké sa nachádza v jednom kuse ovocia. Akýkoľvek druh ovocia pritom dosahuje maximálnu hodnotu 160 mg antioxidantov. Vysoká koncentrácia je spôsobená aj obsahom vody – kým v pukancoch tvorí voda len štyri percentá, väčšina ovocia a zeleniny obsahuje až 90 percent vody, v ktorej sa antioxidanty rozpúšťajú.

Nutričná zlatá baňa

Pukance
Foto: SITA/AP

„Tieto lusky si zaslúžia väčší rešpekt. Predstavujú nutričnú zlatú baňu,“ uviedol výskumník Joe Vinson. Zároveň však dodal, že pukance aj napriek vysokej hodnote antioxidantov a vlákniny nedokážu nahradiť ovocie a zeleninu, v ktorých sa nachádzajú aj hodnotné vitamíny. „Pukance však môžu byť dokonalou pochutinou,“ dodal Vinson.

„Je to jediný snack, ktorý je v surovom stave stopercentne celozrnný. Všetky ostatné obilniny sa spracúvajú a riedia inými ingredienciami a hoci sa aj cereálie nazývajú „celozrnné“, znamená to len toľko, že celozrnných je viac ako 51 percent váhy produktu,“ uviedol výskumník.

Jedna porcia pukancov podľa neho poskytne až 70 percent celodenného príjmu celozrnných potravín. „Väčšina ľudí pritom konzumuje iba polovicu z tohto odporúčaného množstva, tú druhú by preto mohli príjemne doplniť pukance,“ myslí si Vinson.

Výskumníci na záver varovali, že zvolená príprava pukancov zohráva pri výsledkoch kľúčovú úlohu. Pukance pripravené v mikrovlnke pritom treba odložiť nabok. „Najmenšie množstvo kalórií obsahujú pukance pripravené za pomoci horúceho vzduchu, tie pripravené v mikrovlnke ho obsahujú dvakrát toľko,“ dodal Vinson.

www.sciencedaily.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia