V bravčovom mäse z Nemecka sa prítomnosť dioxínu nepotvrdila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prasa
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 21. januára (WEBNOVINY) – Druhá kontrola na dioxín v bravčovom mäse, ktorú avizovalo začiatkom týždňa ministerstvo pôdohospodárstva, dopadla dobre.

Nebezpečné látky v nich nezistili. „Analýzy všetky vzorky vyhodnotili ako negatívne, naďalej však platí sprísnená kontrola dovozu mäsa a mäsových výrobkov z Nemecka,“ informoval agentúru SITA tajomník Odboru komunikácie s médiami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Juraj Kadáš.

Ako ďalej informoval, dovozcovia sú povinní nahlásiť dovoz potravín z územia, ktoré v Nemecku patrí medzi rizikové. „Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pri dovoze vo zvýšenej miere kontrolujú dokumenty o pôvode, v niektorých prípadoch sa uskutočňuje odber vzoriek,“ dodal. Pred časom rezort dočasne zakázal predaj vajec, hydinového a bravčového mäsa z Nemecka. Výsledky laboratórnych testov na nebezpečnú látku dioxín však boli negatívne, zákaz zrušili.

Dodávajú bezpečné krmoviny

Výrobcovia krmív na Slovensku uvádzajú do potravinového reťazca zvierat z pohľadu možného rizika kontaminácie dioxínom bezpečné krmoviny. Konštatuje to vo vyhlásení Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností, ktorým reagujú na zistenia kontaminácie živočíšnych produktov pochádzajúcich z nemeckých fariem. Ako ďalej zdôrazňujú vo vyhlásení, krmovinársky priemysel na Slovensku v žiadnom prípade v minulosti a ani v súčasnosti nepoužíva rizikové krmivá. „Ako nosiče energie nevyhnutné pre výživu zvierat používa čerstvo lisované a inak neupravované oleje z repky a slnečnice domáceho pôvodu, číry sójový olej, destilované mastné kyseliny od preverených výrobcov ako aj živočíšne tuky v povolenom rozsahu z domácej produkcie.“

Zároveň vylučujeme akúkoľvek možnosť, že by sa do potravinového reťazca zvierat kŕmených na Slovensku dostali krmivá, resp. kŕmne zmesi z Nemecka,“ dodáva zväz vo vyhlásení. Zväz je presvedčený, že na Slovensku vyrábané a spracovávané živočíšne produkty, ako sú surové mlieko, vajcia, hydinové a bravčové mäso, sú z tohto pohľadu absolútne bezpečné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR