V jedlách s rýchlym občerstvením našli koliformné baktérie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo
Foto: Ilustračné foto SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Kontroly stánkov s rýchlym občerstvením odhalili nedostatky. Úrad verejného zdravotníctva SR vykonal za prvý polrok 14 797 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania vrátane stánkov s rýchlym občerstvením, pričom v 2 122 prípadoch odhalili nedostatky v hygiene a manipulácii pri príprave pokrmov.

Kontrolóri odobrali 1 058 vzoriek hotových pokrmov, pričom sedem percent z nich bolo nevyhovujúcich, a 406 vzoriek pokrmov rýchleho občerstvenia, z čoho nevyhovujúcich bolo 18 percent. „Pokrmy boli najčastejšie kontaminované nepatogénnymi mikroorganizmami (koliformné baktérie),“ uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Gabriel Šimko.

Orgány verejného zdravotníctva venujú zvýšenú pozornosť sezónnym zariadeniam najmä počas leta pre vysoké teploty a väčšiu turistickú aktivitu. Okrem toho boli vykonané aj mimoriadne kontroly zariadení spoločného stravovania v súvislosti s epidémiou E. coli. Kontroly vykonáva ÚVZ SR jeden až dvakrát do roka podľa kategórie rizika danej prevádzky. Stánky s rýchlym občerstvením v rekreačných a turistických zariadeniach ako sezónne zariadenia podliehajú kontrole vždy pred začatím prevádzky a priebežne počas turistickej sezóny.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Šramková.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať