V Košiciach pribúda pacientov ošetrených pre horúčavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Horúce leto v Pakistane
Pakistanský mládenec sa osviežuje vo verejnej studni po tom, čo teploty v hlavnom meste Islamabad dosiahli 44°C v tieni. V niektorých regiónoch Pakistanu sa však teploty vyšplhali až na 53°C. Foto: AP Photo/Anjum Naveed

KOŠICE 18. júla (WEBNOVINY) – Za posledných desať dní ošetrili pracovníci interných ambulancií Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice už bezmála šesť desiatok pacientov so zdravotnými ťažkosťami vyvolanými teplom.

„Na Oddelení urgentného príjmu na Triede SNP ošetrili v priebehu desiatich dní 29 pacientov s ťažkosťami, pod ktoré sa podpísali horúčavy a na Centrálnom prijímacom oddelení na Rastislavovej ulici vyhľadalo pomoc odborníkov v rovnakom období 28 takýchto pacientov,“ informovala dnes hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová.

Najmä starší majú problémy

Medzi pacientmi prevažujú hlavne starší ľudia, no zdravotné problémy sa nevyhýbajú ani mladším vekovým skupinám. Najmladší muž s kolapsom mal iba 20 rokov. Najstaršia ambulantne ošetrená pacientka bola 99-ročná Košičanka a najstaršia hospitalizovaná žena mala 83 rokov.

Pacienti prichádzajú na ošetrenie do internistických ambulancií hlavne neskoro popoludní a v noci, keď sa u nich prejavia dôsledky prehriatia a zlyhávanie termoregulácie. Výnimkou bol uplynulý piatok, kedy prišlo už počas dňa na ošetrenie desať pacientov s termickými problémami.

Minimálne 2 litre tekutín denne

Podľa lekárov by sa ľudia počas horúčav mali vyhýbať priamemu slnku, ochladzovať sa vlažnou vodou, nosiť vzdušné odevy, chrániť si hlavu klobúkom či čiapkou. Je potrebné dodržiavať pitný režim – vypiť minimálne dva litre tekutín denne, najlepšie stolové a minerálne vody alebo bylinný čaj.

Prijímať tekutiny je potrebné aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd. V horúčavách je potrebné obmedziť pitie kávy, čierneho čaju a toniku, ktoré takisto odvodňujú. Je vhodné jesť veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody ako sú uhorky, paradajky, melóny, broskyne a pod.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať