V Krásnej povodeň spôsobila škody za takmer 800000

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
4. jún  Spišská Nová Ves
Cesta zo Spišskej Novej Vsi je neprejazdná. Levočský potok podmyl a zhodil malý most hlavnej ceste zo Spišskej Novej Vsi smerom na Spišské Vlachy, Krompachy a Košice. Situácia v okrese je katastrofálna. V Krompachoch museli evakuovať približne 500 obyvateľov rómskej osady, V Spišských Vlachoch sa dnes vylial potok Branisko, rieka Hornád náhle prerazila cez hrádzu, poškodila most na železnici do Spišského Podhradia a obyvateľov priľahlých domov evakuovali na člnoch. Vo Vítkovciach deti zo zaplavenej školy evakuovali vrtuľníkom. Viacero ciest je Foto: SITA/ Miro Dibák

KOŠICE 16. júna (WEBNOVINY) – V meste Košice naďalej platí druhý stupeň povodňovej aktivity, v Košickom kraji trvá mimoriadna situácia. V meste začali v jednotlivých lokalitách s likvidáciou vriec naplnených pieskom, výnimkou sú len hrádze – tam ešte vrecia ostanú, informovala dnes o povodňovej situácii hovorkyňa košického magistrátu Katarína Jantošovičová. Uviedla, že zosuvy pôdy pokračujú – najviac zasiahnuté sú mestské časti a Vyšné Opátske. „Počet ohrozených domov sa napriek aktívnym zosuvom nezvýšil. Zatiaľ evidujeme 12 ohrozených rodinných domov. Nový zosuv bol zaznamenaný nad Čermeľskou cestou, plánuje sa tam geologický prieskum územia. Naďalej sa zisťujú škody na komunikáciách. Najnovšie je prepadnutá cesta nad premostením v mestskej časti Lorinčík, je označená dopravnými značkami,“ povedala Jantošovičová.

Najviac poškodené cesty v Košiciach sú na ulici Kostolianska, kde je zákaz vjazdu pre autá nad 3,5 tony, cesta pod mostom cez železničný podjazd v Haniske, kde je úplná uzávierka, na ulici Clementisova – pod mostom, kde je obmedzená rýchlosť, Čermeľská cesta, kde hrozí padania kameňov na cestu.

Košická mestská časť Krásna odhadla škody spôsobené prírodným živlom – povodňami a zosuvom pôdy – na približne 790 000. Pre agentúru SITA to dnes uviedol starosta Marek Kažimír. „Podľa aktualizovaných údajov k dnešnému dňu máme poškodených povodňami okolo 150 budov. Štyri rodinné domy sú poškodené zosuvmi. Odstraňovanie následkov potrvá najmenej tri mesiace, ak nie dlhšie. V niektorých domoch sú zatopené pivnice, odkiaľ ľudia ešte čerpajú vodu, lebo je vysoká spodná voda, a zničený hnuteľný majetok, ktorý sa v pivniciach nachádzal. Zaplavené sú aj mnohé studne, ktoré slúžili ako zdroje pitnej vody, a tak sme pre majiteľov zabezpečili potrebné dezinfekčné prostriedky. Na Ulici 1. mája máme štyri rodinné domy, ktoré boli poškodené zosuvom pôdy. Statici musia posúdiť, či sa dajú tieto obydlia zachrániť a potom užívať, alebo ich bude treba zbúrať,“ informoval starosta Marek Kažimír. Doložil, že jedna z rodín už dostala náhradný byt na Baltickej ulici. Kľúče od bytov na Golianovej, ktoré mali slúžiť ako štartovacie pre mladé rodiny, si dnes od mesta prevzali ďalšie dve rodiny. „Obec od organizátora jedného motoristického podujatia dostala dar 2225 eur, o rozdelení čiastky rozhodne miestne zastupiteľstvo,“ povedal Kažimír a pokračoval, že nevie o tom, že by niekto z poškodených dostal nejakú finančnú pomoc sľubovanú vládou.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek Kažimír