Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: thinkstock.com
5. 12. 2016 22:38 Zaujímavosti od Webnoviny.skSITA Diskusia

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Ďatle sú dôležitou súčasťou obvyklej ázijskej stravy, aj keď sú konzumované po celom svete. Jedia sa hlavne sušené, ale aj v prípade, že ich zjete čerstvé, ich zdravotné výhody zostanú rovnaké.

Prečo sú ďatle tak prospešné?

Ďatle sú obľúbené jedlo medzi vegetariánmi vďaka svojim živinám. Obsahujú vitamín B6, selén, vlákninu, horčík, meď, draslík a mangán. Obsah selénu je účinný proti rakovine. Tento silný antioxidant môže zabrániť rozvoju rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a rôznych infekcií a tiež posilňuje imunitný systém. Nedostatok tejto živiny spôsobuje hormonálne zmeny, a to môže pôsobiť ako silný stimulant štítnej žľazy.

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

Obsahujú aj fosfor, čo je prvok, ktorý sa nazýva „mozog jedla“, čo je dôvod, prečo sú odporúčané pre ľudí zapojených do intelektuálnej práce. Môžu poskytnúť mozgu a svalom podstatnú energiu, ktorú obsahujú prírodné cukry, ako je fruktóza, sacharóza a glukóza, zatiaľ čo obsah chlóru tohto ovocia predchádza vzniku zubného kazu. Zrelé ďatle sú bohaté na niacín, vitamíny A, B1, B2 a C, sodík, horčík, vápnik a železo. Preto je to aj veľmi odporúčané ovocie pre ľudí, ktorí trpia anémiou.

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

Pravidelná konzumácia ďatlí môže zabrániť zápche kvôli ich vysokému obsahu vlákniny, ktoré môžu stimulovať trávenie. Majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v prípade artritídy, kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a Alzheimerovej choroby. Tehotné ženy by mali jesť ďatle každý deň, aby sa zabránilo rannej nevoľnosti a doplnilo telo základné živiny. Môžu tiež pomôcť proti anémii, impotencii a nespavosti.

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

Ako sme už spomenuli, ďatle sú bohaté na prírodný cukor, ktorý je dôvod, prečo sú skvelou alternatívou k rafinovanému cukru, a sú tiež ľahko stráviteľné a zároveň znížujú hlad. Dva alebo tri ďatle denne zastavia vaše čokoládové chute a budete mať jedinečnú sladkú chuť, ktorá nemôže byť poskytnutá umelými sladidlami.

Odporúčané články

7 krokov k prevencii proti chrípke a nachladnutiu 10+ skvelých kostýmov pre oteckov a ich dcéry, ktoré sa dajú využiť aj na Halloween

Neprehliadnite

Spolupráca Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd sa po vypršaní koaličnej dohody nekončí, vyhlásil Fico Šéf najvyššieho súdu musí mať odborné a morálne predpoklady a Harabin to podľa Via Iuris nie je Slovan túži prejsť cez Stochov PAOK do skupinovej fázy Európskej ligy, tribúny budú zaplnené Obchodná ulica v Bratislave bude bezpečnejšia, primátor Vallo otvoril novú policajnú stanicu Húfnice Zuzana 2 pomôžu slovenskej armáde aj priemyslu, hovorí Martin Dušanič z SOPK (rozhovor) Foto: Agresívneho vodiča museli spacifikovať policajti, na urgente mal podstúpiť krvné testy Mikroplasty vo vode zrejme nie sú nebezpečné, Svetová zdravotnícka organizácia však žiada výskum

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X