Vinári majú úrodu hrozna nižšiu o 30 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Víno
Vinárske závody Topoľčianky budú mať zrejme o 30 percent nižšiu úrodu hrozna oproti štandardu. Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 24. októbra (WEBNOVINY) – Vinárstvu tento rok počasie neprialo. Vinárske závody Topoľčianky budú mať zrejme o 30 percent nižšiu úrodu hrozna oproti štandardu. Už minulý rok bola úroda nižšia. „Tento rok sme mali problémy aj s ľadovcom. Pobil nám časť úrody, to bola asi najzávažnejšia strata. Naše vlastné vinohrady sú na tom ešte celkom dobre, ale naši dodávatelia majú oveľa nižšie úrody,“ povedal pre agentúru SITA marketingový manažér závodov Samuel Waldner. Chorobám ako sú múčnatka a peronospóra sa podarilo predísť, stálo to však množstvo peňazí. Vinári nevylučujú, že sa to odrazí na cene vína.

Aký bude vinársky ročník 2010, zatiaľ povedať nevedia

Určite však nebude taký výborný, ako bol ročník 2009, ktorý bol najlepší za posledné roky. Predpokladá sa nižšia

Vinárske závody Topoľčiansky ročne vyprodukujú päť miliónov fliaš vína. Majú vyše 420 hektárov vinohradov, z toho zhruba polovica sa nachádza v nitrianskej vinohradníckej oblasti a zvyšná časť v juhoslovenskej oblasti. Polovicu produkcie si závody zabezpečujú z vlastnej úrody hrozna a polovicu nakupujú od dodávateľov.
cukornatosť, napriek tomu by však mohol vyjsť na celkom dobrej úrovni. Nepriateľom viniča bol príliš výdatný dážď. „Minulý týždeň sa ešte celkom držalo babie leto a ak by teraz ešte vyšlo trochu slnko, tak nám to zahrá do karát,“ skonštatoval Waldner a dodal, že hrozno sa vo vinohradoch snažia udržať čo najdlhšie. Prvé fľašky mladého vína sa na pultoch predajní objavia 1. novembra. Milovníci vína budú môcť ochutnať novú produkciu z odrôd Irsai Oliver, Modrý Portugal, Veltlínske červené skoré a Svätovavrinecké ružové.

Najväčšej popularite sa v súčasnosti tešia ružové vína, medzi nimi najmä Cabernet Sauvignon neskorý zber. V kurze sú aj bobuľové výbery z odrôd ako Pálava a Chardonnay, pre veľký záujem sa už vypredal Muškát Moravský a Tramín červený. Tohtoročnou novinkou z Topoľčianok budú biele šumivé vína, ktoré sa dostanú do obchodov pred Vianocami.

Hrozno
Foto: SITA/Martin Havran

V októbri sa tradične vešia na šnúrky hrozno na prípravu slamového vína

„Zatiaľ ešte nevieme, či zdravotný stav hrozna povolí aj takéto špecialitky,“ podotkol Waldner. Slamové víno sa vyrába z Frankovky modrej, býva ho každoročne zhruba tisíc litrov. Rovnaké množstvo závody vyprodukujú aj ľadového vína. Tradičné odrody na jeho výrobu sú Rizling vlašský a Frankovka modrá. Zber hrozna na ľadové víno sa môže začať, až keď je vonku pod mínus sedem stupňov Celzia. Zvyčajne sa oberá v januári, minulý rok to bolo ešte v decembri. Na tento rok meteorológovia hlásia tuhú zimu, takže mrazy na seba zrejme nenechajú dlho čakať.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať