Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, prezývaný bol aj otec tiramisu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tiramisu cake with mint Perfect homemade tiramisu cake in spoon. Tiramisu portion on plate over dark tabletop background. Delicious no bake tiramisu ready to eat. Close up
Zomrel „otec tiramisu“ Ado Campeol. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, ktorého talianske médiá roky prezývali „otec tiramisu“. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v severotalianskom Trevisiu, kde slávny dezert vymyslela jeho manželka a šéfkuchár. Koláč obsahujúci piškóty nasiaknuté kávou a mascarpone, bol pridaný do ich ponuky v roku 1972, ale rodina si ho nikdy nenechala patentovať.

O pôvode tiramisu sa vedú dlhodobé spory. Existujú dokonca tvrdenia, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci v spomenutom meste Trevisio. Všeobecne sa však uznáva, že recept vymysleli v Campeolovej reštaurácii.

Podľa „spoluvynálezcu“ dezertu, šéfkuchára Roberta Linguanotta, bolo tiramisu výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny. Linguanotto nechtiac pridal mascarpone do misky s vajíčkami a cukrom, a keď si všimol príjemnú chuť vyšľahanej zmesi, povedal to Campeolovej manželke Albe. Dvojica potom recept zdokonalila pridaním piškót namočených v káve a dezert na záver posypala kakaom.

Tiramisu sa objavilo v médiách v roku 1981 a odvtedy sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať