Vo veľkonočných figúrkach sa nemusí skrývať čokoláda, upozorňuje ministerstvo pôdohospodárstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
čokoláda, Veľká noc
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Sameková z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva s tým, že ak chce spotrebiteľ skutočne čokoládovú figúrku, mal by si pri nákupe skontrolovať, či má figúrka v zložení kakaové maslo a aký ma podiel kakaového prášku, tzv. kakaovej sušiny.

Spotrebitelia využívajú iné názvy

Podľa ministerstva sa cukrovinky, ktoré nespĺňajú základné požiadavky na zloženie čokolády, nemôžu nazývať čokoládové.

Preto na ich etiketách spotrebiteľ nájde názvy ako poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou, kakaová pochúťka, mliečna pochúťka, kakaová figúrka, figúrka z kakaovej hmoty či figúrka z kakaovej polevy,“ vysvetlilo ministerstvo.

Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády je kakaové maslo, a to v nečokoládových figúrkach takmer vždy chýba. Výrobcovia namiesto neho používajú náhrady ako palmový tuk, bambucké maslo či iné druhy rastlinných tukov, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj jednoduchšie na spracovanie. To sa prejavuje aj na špecifickej vôni i bledej farbe rozbalených figúrok. Napodobeniny čokolády sú chudobné aj na obsah kakaového prášku, takzvanej kakaovej sušiny, ktorá tvorí v zložení len osem až pätnásťpercentný podiel,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Milan Lapšanský.

Kvalitnú čokoládu spozná podľa zloženia

Ako informuje ministerstvo, v čokoládových figúrkach je podiel kakaového prášku predpísaný vyhláškou. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne štvrtinu, čiže 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny.

Výnimkou je biela čokoláda, ktorá pozostáva z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych zložiek a cukrov. Vo všeobecnosti platí, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým menej cukru a prípadne ďalších prídavných látok sa dostane do zloženia.

Aj v čokoládových figúrkach sa môžu objaviť rastlinné tuky. Ich obsah však nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku.

Avšak tie najkvalitnejšie čokoládové figúrky spozná spotrebiteľ podľa jednoduchého zloženia – cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, sušené mlieko, laktóza a sójový lecitín,“ uzavrel agrorezort.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR