Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
čokoláda, Veľká noc
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: ilustračné, Getty Images
20. 04. 2019 11:48 EkonomikaSlovenskoEkonomika z lokality Slovensko od Webnoviny.skSITA Diskusia

Vo veľkonočných figúrkach sa nemusí skrývať čokoláda, upozorňuje ministerstvo pôdohospodárstva

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Vo veľkonočných figúrkach sa môže skrývať falošná čokoláda. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Sameková z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva s tým, že ak chce spotrebiteľ skutočne čokoládovú figúrku, mal by si pri nákupe skontrolovať, či má figúrka v zložení kakaové maslo a aký ma podiel kakaového prášku, tzv. kakaovej sušiny.

Spotrebitelia využívajú iné názvy

Podľa ministerstva sa cukrovinky, ktoré nespĺňajú základné požiadavky na zloženie čokolády, nemôžu nazývať čokoládové.

Preto na ich etiketách spotrebiteľ nájde názvy ako poleva s kakaovo-mliečnou príchuťou, kakaová pochúťka, mliečna pochúťka, kakaová figúrka, figúrka z kakaovej hmoty či figúrka z kakaovej polevy,“ vysvetlilo ministerstvo.

Najdrahšia a základná surovina na výrobu čokolády je kakaové maslo, a to v nečokoládových figúrkach takmer vždy chýba. Výrobcovia namiesto neho používajú náhrady ako palmový tuk, bambucké maslo či iné druhy rastlinných tukov, ktoré sú nielen lacnejšie, ale aj jednoduchšie na spracovanie. To sa prejavuje aj na špecifickej vôni i bledej farbe rozbalených figúrok. Napodobeniny čokolády sú chudobné aj na obsah kakaového prášku, takzvanej kakaovej sušiny, ktorá tvorí v zložení len osem až pätnásťpercentný podiel,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Milan Lapšanský.

Kvalitnú čokoládu spozná podľa zloženia

Ako informuje ministerstvo, v čokoládových figúrkach je podiel kakaového prášku predpísaný vyhláškou. Kým v mliečnej čokoláde musí tvoriť minimálne štvrtinu, čiže 25 percent hmotnosti výrobku, horká čokoláda nesmie obsahovať menej ako 35 percent kakaovej sušiny.

Výnimkou je biela čokoláda, ktorá pozostáva z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych zložiek a cukrov. Vo všeobecnosti platí, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým menej cukru a prípadne ďalších prídavných látok sa dostane do zloženia.

Aj v čokoládových figúrkach sa môžu objaviť rastlinné tuky. Ich obsah však nesmie prekročiť päť percent hmotnosti výrobku.

Avšak tie najkvalitnejšie čokoládové figúrky spozná spotrebiteľ podľa jednoduchého zloženia – cukor, kakaové maslo, kakaová hmota, sušené mlieko, laktóza a sójový lecitín,“ uzavrel agrorezort.

Odporúčané články

Veľkonočné sviatky zatvoria väčšinu obchodov. Ktoré prevádzky budú otvorené? Nitrania sa musia počas veľkonočných sviatkov pripraviť na zmeny v cestovných poriadkoch

Neprehliadnite

Kotlebovci: Ignorovať alebo spolupracovať? Foto: Autobus plný ľudí zišiel z cesty a havaroval, zasahovali aj leteckí záchranári (aktualizovaný) Prečo slovenské mestá ešte nie sú smart? (podcast) Video: Matovič odstúpil z eurovolieb a vyzval ľudí, aby dali hlas Pollákovi (aktualizované) Dôchodkyňa naletela podvodníkovi a prišla o tisíce eur, policajti upozorňujú na ďalšie triky Vydierač obral obeť o 10-tisíc eur, muž si na vyplatenie peňazí vzal úver v banke Foto: Trnavčan vyhodil z balkóna na 8. poschodí mačku, vo väzení by mohol stráviť až päť rokov Peter Sagan si po pretekoch na Okolo Kalifornie polepšil v etapovom rebríčku UCI

Témy

Diskusia

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Odporúčané články

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.