Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Mattoni
1. 04. 2016 14:12 Aktuálne správy od WBN/PRSITA Diskusia

Voda a káva sú nerozlučnou dvojicou

BRATISLAVA 1. apríla (WBN/PR) – Dnes je úplne bežné, že ku objednanej káve dostanete v podniku aj pohár vody. Nie je však jedno akej, pretože nie každá voda je ku káve vhodná. Ak si chcete vychutnať pôžitok z kávy naplno, poradíme vám, akú minerálnu vodu si ku káve objednať.

Väčšinou vám naservírujú ku káve vodu z vodovodu, tá je však chemicky upravovaná chlórom a zároveň sú z nej odstránené takmer všetky prírodné, telu prospešné látky – minerály. Stanislav Cibuľa, profesionálny barista, odporúča piť ku káve stredne mineralizovanú minerálnu vodu. A prečo práve stredne mineralizovanú?

Aj minerály chutia

Vodný somelieri – profesionálni ochutnávači vody hovoria, že aj minerály majú svoju špecifickú chuť. Napríklad horčík je jemne horký, sodík má slanú chuť, vápnik horko kyslú a draslík je slano kyslý. Obsah minerálnych látok teda ovplyvňuje chuť vody. Vysoko mineralizované vody preto môžu chuť kávy prebiť.

Je zároveň dôležité aby voda obsahovala už spomínané minerály, pretože sú pre naše telo podstatné. Horčík podporuje činnosť srdca a odbúrava stres, vápnik podporuje pevnosť kostí a zubov. Rovnako dôležitý je aj draslík, ktorý zabezpečuje činnosť svalov a prenos nervových vzruchov. „Stredne mineralizované minerálne vody majú vyvážený obsah minerálnych látok a tým aj neutrálnu chuť. Vďaka tomu sa perfektne hodia ku káve,“ vysvetľuje Stanislav Cibuľa.

Čítajte etikety minerálnych vôd

Vodu ku káve si treba starostlivo vybrať. Má preto význam čítať etiketu, ktorá v sebe skrýva dôležité informácie. Všímajte si množstvo celkových rozpustných látok, ktoré určujú mieru mineralizácie. Ak je tento údaj do 1500 mg/l, ide o stredne mineralizovanú vodu, teda vhodnú na každodenné pitie.

Ako piť vodu ku káve?

„Vždy radím odpiť si z vody pred samotným pitím kávy, pretože voda vyčistí chuťové poháriky, a tak bude zážitok z kávy plnohodnotný,“ hovorí Stanislav Cibuľa a dodáva – „káva môže chutiť po ovocí, masle, čokoláde, či karamelovo, o tento zážitok sa však pripravíte, ak chuť kávy prebijete zle zvolenou vodou. Odporúčam preto neperlivú alebo jemne perlivú minerálnu vodu Mattoni, ktorá má nielen vyváženú a jemne iskrivú chuť, ktorá zvýrazní chuť  kávy, ale aj vyvážený obsah minerálnych látok.“

Stanislav Cibuľa – odborný garant Škola kávy a barista

Stanislav Cibuľa je profesionálny barman a barista, ktorý má veľkú vášeň pre kávu a jej správnu prípravu. Ako jeden z prvých založil na Slovensku školu baristu, vďaka ktorej šíri svoje bohaté vedomosti. Zúčastnil sa mnohých významných zahraničných súťaží a medzi jeho najväčšie úspechy patrí účasť na svetových majstrovstvách WBC (World Barista Championship) v Tokiu 2007, WBC Londýn 2010 a WLAC (World Latte art Chamipnship) Mastrich 2011.

Odporúčané články

Zadarmo a bez masy ľudí. Toto sú najkrajšie slovenské jazerá, kde sa môžete osviežiť počas horúcich dní Mattoni Cedrata s chuťou slnečného Talianska

Neprehliadnite

Pozor na výhražnú správu na Facebooku, žiadne peniaze neplaťte Francúzsky pár si chcel zo Sardínie odniesť biely piesok, hrozí mu šesť rokov vo väzení SMK a Most-Híd sa stále nedohodli, či pôjdu do volieb spoločne, problémom je Bugár Kotleba mal podržať Ficovu vládu za to, že ich nezrušia, odkrýva Kočnerova Threema Sagan má pred majstrovstvami sveta silného vyzývateľa, Lucenko si po Arctic Race of Norway verí Minimálna mzda nedokáže pokryť každodenné potreby, odborári podporujú zvýšenie nad hranicu 600 eur

Témy

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z Webnoviny.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Aktuálne témy

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X